Пивоварите посрещат празника си с успешни проекти и 35 млн. лв. инвестиции

Ивана Радомирова, изпълнителен директор на СПБ

Устойчиви инвестиции, ръст в производството на бира, продължаващи иновации и успешни социални инициативи отчитат от Съюза на пивоварите в България в навечерието на професионалния си празник – Илинден. Денят на българските пивовари, който се отбелязва на 20 юли, неслучайно е през лятото, когато ежедневно се произвеждат 3.4 милиона бутилки бира от половин литър. През четирите най-топли месеца на годината се генерират и 45% от годишните продажби и постъпления от бира, а средно на ден се продават по 3.6 милиона халби пиво.

По данни на Съюза на пивоварите през миналата година производството на бира у нас бележи ръст от 4% спрямо 2022-а. Същата тенденция е валидна и за първите шест месеца на тази година в сравнение с предходната. За последните 18 месеца българските пивовари са добавили в асортимента си 15 нови бири, включително и  производството на четири световни премиални марки. Като най-важно продуктово нововъведение в сектора продължава да се развива сегментът на безалкохолните и нискоалкохолни видове (стилове) бира и миксове. Все по-богатото портфолио от безалкохолно пиво е свързано и с политиките на бранша за  намаляване на злоупотребата с алкохол.

,,По-голямата консумация на безалкохолни бири е глобален тренд,

който е все по-силен и дори се очертава като водещ в някои страни. Тази нова вълна се дължи най-вече на предпочитанията на младите и на активните хора, за които балансираният и здравословен начин на живот е приоритет“, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на организацията. Тя допълни, че през миналата година в България консумацията на безалкохолно пиво е надминала 6.5 млн. литра. Според специално проучване на Международния репутационен институт, 70% от българите пият безалкохолна бира. От тях 60 на сто са редовни почитатели на пивото, които консумират пенливата напитка поне веднъж седмично.

бира пиво

Важни новости има и в

инвестиционните проекти в бранша, в които през първото шестмесечие на тази година вече са вложени 35 млн. лева.

Иновациите са насочени към изграждане на съоръжения от така наречената зелена трансформация, включващи пречиствателни станции, инсталации за биоанаеробно третиране на производствените води, пълна реновация и разширяване на фабрика за малц, въвеждане на решения за намаляване на енергоемкостта и въглеродните емисии.

Общо 100% от използваните в индустрията опаковки са рециклируеми. „Зелената вълна в пивоварния бранш става все по-мощна и силно съсредоточена върху ресурсите, рециклируемостта и многократната употреба на опаковките“, пояснява Радомирова. Фокусът на усилията в това отношение продължава да е

работата по въвеждането на депозитната система

за кенове, стъклени и пластмасови бутилки от бира, сайдер,  безалкохолни напитки и води до 3 л. Основна цел е, когато системата проработи, замърсяването на околната среда да се намали чрез разделното събиране на опаковките и тяхното многократно използване.

бира

Еко инициативите на бирения бранш са в пълен синхрон и с нагласите на потребителите. Според проучването на Международния репутационен институт 2/3 от консуматорите на пиво у нас са готови да платят повече за бира, която е произведена от компания, която се грижи за природата. Именно заради еко-кампанията си за многократна употреба на стъклени бутилки “Върни ме”, точно преди професионалния си празник, Съюза на пивоварите в България е отличен с първо място в категорията ,,Зелена трансформация“ на бизнес конкурса на В2В медия.

За избора на клиентите все повече става определящо и дали производителите на пиво са отговорни в цялостното си поведение и дали приносът им е важен за благосъстоянието не само за съответните регионални общности, но и в национален план. Една от водещите каузи на СПБ като браншова организация през последните 3 години е разширяването на устойчивите проекти за социално и екологично управление и отговорност, известни като ESCG (Environmental, Social and Corporate Governance).

Разделното събиране на опаковки е приоритет за пивоварите

Основен акцент в тези практики традиционно са браншовите колективни трудови договорености между Съюза на пивоварите и синдикатите. В подписаното и тази година споразумение са фиксирани изключително благоприятни условия на труд, възнаграждения и възможности за развитие.

Средният осигурителен доход в бранша през юни е 2600 лв.,

което поставя пивоварната индустрия отново сред първите 7 икономически дейности с най-високи трудови доходи у нас (след енергетика, ИТ, финанси, въздушен транспорт). Съгласно Кодекса на труда, по искане на СПБ се очаква договорените условия на труд и заплащане да бъдат разпрострени от Министерството на труда и социалната политика към всички производители на бира и малц в страната. За тези си отговорни работодателски практики с грижа към човешките ресурси СПБ е многократно награждаван.

Съюзът на пивоварите е представителната организация на производителите на бира в страната. Членове на сдружението са: ”Болярка – ВТ” АД, „Бритос” ЕООД, „Загорка” АД, „Каменица” АД, „Карлсберг България” АД, „Ломско пиво” АД, „Доровски инвест“ ООД и техните доставчици на суровини, материали и оборудване. Общо членовете на СПБ произвеждат 99% от бирата в страната.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Трябва ли да се въведе таван на надценките на основните хранителни продукти?

Подкаст