Kонкурсът за спиртни напитки в Ню Йорк проведе ежегодната си церемония по награждаване на най-добрите уискита за 2024 година (NYWSC). Някои от водещите имена в индустрията, включително писатели и бармани, дегустираха стотици бутилки в няколко категории. Най-голямата награда отива при марка, пусната на пазара тази седмица – 18-годишното американско Straight Whiskey от Lasso Motel.
Победителят в категория “най-добро уиски” в шоуто за 2024 г. на NYWSC е 120-градусово уиски, произведено от смеска, състояща се от 99% царевица и 1% малцов ечемик. То е доставено от MGP в Индиана и е отлежавало изцяло в употребявани бъчви от бърбън – именно поради това течността не може да бъде считана за бърбън. За разлика от шотландското или ирландското уиски, бърбънът трябва да отлежава в бъчви, които никога не са били използвани преди.
Въпреки този нетрадиционен подход за американско уиски, отказът от бърбън етикета позволи на течността да отлежава почти две десетилетия, без да стане прекалено дъбова. Така 18-годишните бърбъни рядко могат да претендират за същото.
Изданието на Lasso Motel показва маслено гладко усещане в устата, въпреки високото си алкохолно съдържание. Усещат се богати карамелени нотки, които те подготвят за оттенък на кленов сироп във всяка глътка. В продължителния вкусов финал се усещат сушени плодове, поръсени с кафява захар. Така се получава прототипно десертно уиски, от начало до край.
„Не съм сигурен, че всъщност знаех какво точно определя американското straight whiskey“, признава известният автор на спиртни напитки и съдия на NYWSC, Аарон Голдфарб. „Всичко, което знам, е, че това беше най-доброто уиски, което опитахме.“
Четете още : Johnnie Walker представя новото уиски Black Ruby.