27 септември е Ден на тигъра

Migration Image

Тигърът (Panthera tigris) е бозайник от семейство Коткови (Felidae). Между големите котки успели да доживеят наши дни, тигрите са несъмнено най-големи. В диво състояние сибирският подвид достига 350 кг, до 3.8 м дължина, от които 0.8 се падат на опашката.

В недалечното минало е разпространен практически в цяла Азия, но в наши дни ареалът му на разпространение е силно свит. В момента са оцелели само осем подвида популации. Преди това е имало 17 вида от тигри, но след време броят им е намалял.

Тигърът се храни предимно с едри тревопасни бозайници, като елени, лосове, диви свине, биволи и едър рогат добитък, но при нужда може да стане всеяден. Той е териториално животно и рядко напуска местообитанието си. Проявява се също така и като голям самотник и не понася компания на себеподобни. Нетипична за котките е любовта му към водата, като при това демонстрира и завидни умения на плувец.

На свобода живее около 15 години, но в зоологическите градини не са редки случаите на 20ndash;25 годишни тигри. Разпространен в Югоизточна Азия, на полуостров Индустан, в залесени места, край водоеми.

Тигърът е вписан в Червената книга на застрашените видове.

От съвременните подвидове са познати: Бенгалски тигър (Panthera tigris tigris) – застрашен, Индокитайски тигър (Panthera tigris corbetti) – застрашен, Малайски тигър (Panthera tigris jacksoni) – застрашен, Сибирски тигър (Panthera tigris altaica) – критично застрашен, Суматрански тигър (Panthera tigris sumatrae) – критично застрашен, и Явански тигър (Panthera tigris sondaica) – вероятно изчезнал, макар че се смята, че все още има популация.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкаст