ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

BETA VERSION

Търсене
Generic filters

Аквапарковете – една незабравима емоция

Въпреки че цяла година трепетно очакваме лятната ваканция, когато тя най-после дойде, се оказва, че безметежното излежаване на шезлонга доскучава, морето не носи достатъчно прохлада, а желанието за авантюризъм и повече адреналин взима връх. Тогава слънцето, водата и приключенията се събират на едно място, еднакво привлекателно за малки и големи – аквапарка.

Водните паркове в света са над 1600, като броят и популярността им непрекъснато се увеличават. Съоръженията и атракциите следват полета на безграничното въображение и веднъж попаднал сред тях, човек сякаш се озовава в страната на чудесата.

Всеки парк е своеобразно приключение, където денят неусетно отлита, но има и такива, които превъзхождат конкурентите си по мащаб и оригинален дизайн. Според класацията на Tripadvisor за 2014-а европейският Siam Park е най-атрактивният в света. Намира се на канарския остров Тенерифе и е разположен върху близо 200 хил. кв. метра. Паркът пресъздава атмосферата на Тайланд и носи старото му име – Сиам. Най-известна сред множеството пъстри и бързи пързалки е 27-метровата Tower of Power, спускането по която преминава през аквариум с акули. Грамадното съоръжение е във формата на дракон и води до огромен басейн с вълни, където има условия дори за сърф. В Siam Park се намира и Mai Thai – най-дългият атракционен воден канал, по който посетителите лежерно се носят върху големи надуваеми дюшеци.

В Европа се намира и най-големият покрит аквапарк – Tropical Islands. Бившият хангар за цепелини в Германия днес е превърнат в истински тропически рай. Най-голямата в света конструкция без вътрешни подпорни стени е с площ от 60 хил. кв. м и може да посрещне над 6 хил. посетители дневно. Те могат да плуват и да карат сърф сред автентична джунгла от 30 хил. вида растения и огрети от изкуствено слънце. Атракциите в парка са толкова много, че малцина събират сили да преплуват и 200-метровия басейн.

Сред водните паркове в Европа специално внимание заслужава и WaterWorld в Кипър, който предлага на посетителите сюжети от вълнуващата гръцка митология, а съоръженията обещават божествени забавления. Антични колони, троянски коне и огромни храмове вдигат градуса на емоциите. А след скоростни изкачвания и спускания и бурните вълни в басейна на Посейдон туристите могат да си починат, наслаждавайки се на бавното течение на река Одисей.

Най-голямото разнообразие на аквапаркове, които постоянно си съперничат по оригиналност на атракциите, безспорно е в Съединените щати. Сред най-забележителните са: Aquatica, Wet’n Wild и Blizzard Beach, които се намират в Орландоу, щата Флорида. Огромни басейни, виещи се водни пързалки и аквариуми с делфини и акули оставят посетителите без дъх. И тъй като адреналинът трябва да се редува с релакс, Aquatica предлага прекрасен плаж с хиляди тонове мек пясък и градини с 60 хил. растителни вида. Wet’n Wild пък разполага с голяма тематична зона за деца, а възрастните могат да се насладят на музика от 70-те, докато се спускат по Disco H20. Паркът на Дисни Disney’s Blizzard Beach е уникален с това, че пресъздава ски курорт с огромни пързалки, до които се стига с влекове. Под жарките лъчи на слънцето гледката на снега, макар и изкуствен, носи прохлада, а спускането по склоновете е достатъчно скоростно дори за любителите на ски.

Най-впечатляващият аквапарк в Латинска Америка е бразилският Beach Park. Негов символ е 41-метровата пързалка – най-високата и най-бързата в света. Смелчаците, които дръзнат да я пробват, политат със скорост до 104 км в час. Паркът предлага на туристите и много други атракции, включително  и аквашоу.

В категорията „най” на класацията логично присъстват и Обединените арабски емирства, където има не един, а цели два впечатляващи аквапарка – Aquaventure в Дубай и Yas Waterworld в Абу Даби. Първият предлага най-широката водна пързалка в света и най-дългия атракционен воден канал в Близкия изток (2.3 км). Паркът разполага още и със 700 м частен плаж и лагуна, където посетителите могат да се порадват на скатовете и дори да ги нахранят. Откритият през 2013-а Yas Waterworld очарова с 43 атракции, сред които пет уникални пързалки, създадени специално за парка. В него се намират и първата хидромагнитна пързалка, за по-дълго и меко спускане, както и най-големият в света сърф симулатор FlowBarrel.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *