Усещането за чудо на Стивън Хокинг

Migration Image

Световноизвестният британски физик теоретик Стивън Хокинг не можа да присъства на конференцията по случай 70-годишния си юбилей. Вместо това на празничния симпозиум на 8 януари в Кеймбриджкия университет прозвуча запис на речта на рожденика, която той възнамеряваше да произнесе лично пред събралите си. Британският учен пък наблюдаваше церемонията с помощта на уеб камера.

Професор Стивън Хокинг е притежател на 12 научни почетни научни звания. Той е носител на голямо количество различни премии, медали и призове. Член е на Кралското научно общество и на Националната академия на науките на САЩ.

Хокинг успява да съчетае семейния живот (има три деца и един внук) с изследванията си в областта на теоретичната физика и с многобройните пътувания и публични лекции. На пръв поглед това е съвсем обикновена биография на добър физик, ако не ставаше дума за човек, който малко след 20-годишната си възраст е изцяло парализиран от нелечима амиотрофична латерална склероза. Но и без да може да помръдне от инвалидния си стол, ученият Хокинг е направил несравнимо повече, отколкото по-голямата част от здравите му и силни колеги.

Британският гений е роден през 1942-а, в деня на 300-годишнината от смъртта на Галилео Галилей. Той прави житейския си избор още преди да се разболее – през 1959-а постъпва в Оксфордския университет, а през 1962-а се прехвърля в Кеймбриджкия, за да изучава космология.

В трети курс Хокинг забелязва, че е започнал да се спъва без причина. При последвалото болнично изследване му поставят страшната и много рядка диагноза. Лекарите казват, че му остават две години живот. Справя се с голямата беда с помощта на енергичната и жизнерадостна Джейн, която през 1965-а става негова съпруга, а по-късно и майка на трите му деца. Благодарение на нея Хокинг написва и защитава дисертация. Но коварната болест продължава да настъпва. Към 30-годишната си възраст Стивън вече е на инвалиден стол. По-късно лекарите са принудени да отстранят трахеята му, което го лишава изцяло от гласа му. Сега ученият общува чрез специален компютърен синтезатор на речта.

През 1979-а британецът оглавява катедрата по приложна математика и теоретична физика на Кеймбриджкия университет, същата, която някога е ръководил самият Исак Нютон. Световната слава идва при Хокинг през 1988-а, когато издава книгата си Кратка история на времето. Без да съдържа математически формули и сложни изчисления, тя обяснява на популярен език теорията за възникването и развитието на Вселената така, както я вижда нейният автор. Много от научните работи на Хокинг са посветени на черните дупки.

Университетските изяви на Хокинг са изключително интересни и достъпни. Студентите се смеят на шегите на Стивън, а в края на лекциите аплодират неистово великия учен.

Докато трае бракът му с Джейн, тя прави всичко възможно Стивън да се чувства нормално. Между двамата обаче винаги е имало разногласия относно религията. На Джейн не й допада, че мъжът й иска да обясни изцяло произхода на Вселената, влагайки цялата история на живота в математическа формула, изключваща Бога. В края на краищата бракът им си разпада. Но не Джейн си тръгва от Стивън, а обратното. През 1985-а Хокинг е подложен на серия операции заради тежко възпаление на белите дробове. Той изпада в кома, от която излиза по чудо. Впоследствие освен към инвалидния си стол е прикован и към апаратура, която поддържа живота му. За учения се грижи цял екип от медицински сестри, заради една от които той изоставя Джейн, а впоследствие сключва втори брак.

През 2007-а на 65-годишна възраст Стивън, който цял живот бленува да изпита състоянието на безтегловност, извършва полет над Атлантическия океан със специално конструиран самолет, за да сбъдне мечтата си.

Но и това не е всичко. Хокинг озвучава самия себе си в анимационните сериали Семейство Симпсън и Футурама. Гласът му звучи зад кадър в научнофантастичната поредица Хроники от бъдещето. Появява се и в краткия музикален клип I Love The World на канала Discovery. Цифровият глас на Хокинг присъства в композицията Keep Talkingна групата Pink Floyd, както и в шеговитата версия на песента на Майкъл Джексон The Girl Is Mine в изпълнение на Ричард Чийз.

Известно е, че великият Стивън Хокинг не обича много да общува с медиите. С удивително чувство за реалност той подозира, че те далеч не са жадни за неговите разкази за строежа на Вселената: Към мен ги привлича обикновеният човешки интерес как успявам да бъде известен физик, въпреки недъга си. Седемдесетгодишният британец обаче живее без страх от смъртта. Той не просто оцелява, а продължава да е една една от най-ярките звезди на съвременната наука.

nbsp;

nbsp;

За себе си:
ldquo;По-рано животът ми изглеждаше скучен. Сега аз определено съм щастлив. Перспективата да умра рано ме принуди да разбера, че животът си струва да бъде изживян. Може да се направи толкова много, всеки може да направи толкова много! Наистина имам усещането, че въпреки състоянието си имам значителен принос в човешките знания. Разбира се, на мен много ми провървя…rdquo;.
ldquo;Майка ми казваше, че имам силно чувство за чудо. Тя виждаше, че от дете ме тегли към звездите.rdquo;
За училището:
ldquo;В клас винаги съм бил среден ученик. Но връстниците ми ме наричаха Айнщайн – вероятно са усещали, че имам някакви дадености. Когато навърших 12, един от приятелите ми се басира с друг на пликче бонбони, че от мен нищо няма да излезе. И досега не знам дали този спор е решен и в чия полза.rdquo;
За книгите:
ldquo;Хората купуват книгата ми ldquo;Кратка история на времетоrdquo;, защото са видели отзивите за нея в списъка на бестселърите, но не я четат, а просто я прибират в шкафа или я слагат върху масата за кафе. Такаnbsp; си приписват заслугата за придобиването й, без да положат и най-малки усилия да я разберат. Не се съмнявам, че същото се случва и с други сериозни книги, включително с Библията и с творбите на Шекспир.rdquo;
За науката:
ldquo;Веднъж някой каза: учените и проститутките взимат пари за това, което им доставя удоволствие.rdquo;
ldquo;Как е възникнала Вселената може да се определи чрез научните закони. Аз удовлетворих амбициите си и открих КАК е възникнала Вселената. Но продължавам да не знам ЗАЩО е възникнала.rdquo;
За извънземните:
ldquo;Дори ако успеем да избегнем ядрената война, пак ще останат опасности, които могат да ни унищожат до крак. Известна е мрачната шега, че не влизаме в контакт с извънземни цивилизации, защото при тях има тенденция да се самоунищожават, когато достигнат нашето сегашно равнище.rdquo;
ldquo;Ако извънземните някога се появят тук, това може да се сравни с идването на Христофор Колумб в Америка. А тогава събитията не са стекли особено благоприятно за индианците.rdquo;
За бъдещето:
ldquo;Генното инженерство и компютрите – това са двете постижения, които, най-вероятно, ще променят бъдещия ни начин на живот.rdquo;
ldquo;Човечеството няма бъдеще, ако не използва Космоса. Той е единственото спасение. Ако хората не се унищожат взаимно през следващите сто години, най-добре е да напуснат Земята. Отначало те вероятно ще се отправят на една от планетите на Слънчевата система, а след това – към близките звезди.rdquo;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст