Пламен Димитров: 50% от българите близо до границата на бедността

Migration Image

Рекордна бедност в страната отчете КНСБ. Президентът на синдиката Пламен Димитров предупреди, че у нас бедността расте с темпове, каквито не се наблюдават в никоя друга страна в Европейския съюз. Според изчисленията границата на бедността е 202.03 лева за издръжката на един човека в края на миналата година, като според изчисленията издръжката през декември е двойно повече – 536.53 лева.

Общо 23% от домакинствата са под границата на бедност, а 43% от домакинствата живеят с общ доход на човек от 270 лева, показват изчисленията на синдиката. Пламен Димитров цитира проучване на Евростат, според което близо 50% от населението на страната е в риск от бедност, което е абсолютен рекорд за страната ни. Според него това се дължи на факта, че правителството се е вкопчило във финансовата стабилност и бюджетния дефицит и не вижда, че българите обедняват все повече и повече. Най-лошо остава положението на най-бедните, тъй като тяхната потребителска кошница поскъпва най-бързо.

От синдиката посочват като основа причина за обедняването бързото покачване на акцизите, на цените на хранителните продукти, увеличението на природния газ и поскъпването на услугите в здравеопазването.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст