Цяла седмица анимации на Златен кукер

Migration Image

Третият международен фестивал за анимационно кино Златен кукер ще се проведе между 11 и 17 юни. На него ще бъдат представени над 300 заглавия от света на анимацията. В конкурсната програма пък се състезават 130 филма за 11 награди. В категорията Най-добър български анимационен филм ще се борят 12 филма. На 11 юни ще бъдат представени и членовете на международното жури – аржентинецът Хуан Пабло Сарамеля, българинът Симеон Сокеров и британецът Фил Мълой, който е и председател на журито.

Фокусът на фестивала е екологията, ето защо ще има конкурс Едноминутен анимационен екофилм и Еко Арт творба. Предвидени са и специални прожекции на полска, унгарска и чешка анимация, които ще се проведат в Полския и Унгарския културен институт, както и в кино Одеон.

Специален гост на фестивала ще е сръбският илюстратор Доброслав Боб Живкович, който ще се срещне с български художници, за да обменят опит.

Основната локация на фестивала ще бъде кино Люмиер, където ще бъдат показани панорамите, ретроспекциите, състезателната програма и филмите извън нея. Подобни събития ще има и в НАТФИЗ, артцентър ФотоСинтезис и артклуб Жреци на музите. Част от прожекциите ще бъдат под открито небе в лятното кино пред Националния дворец на културата Артспейс .

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст