Новата играчка на олигарха

Мегаяхтата Natita

Олигархът Алишер Усманов, който заема първо място в класацията на Forbes на най-богатите руснаци със състояние от 18.1 млрд. долара, се сдоби с нова яхта. Тя е произведена в холандска корабостроителница и по традиция получи името Dilbar.

Предишната яхта на бизнесмена също е построена в Холандия през 2005-а от известната фирма Oceanco. Дължината й е 66 м, а ширината – 12.12 метра. Предназначена е за 12 човека, които могат да бъдат настанени в шест каюти. Старото название на тази яхта – Dilbar – сега принадлежи на новата придобивка на предприемача.

Името не е избрано случайно – така се е казвала майката на Алишер Усманов. Новата мегаяхта е още по-разкошна от предишната. На борда й има всичко за занимания с водни спортове – автономен компресор за дайвинг, хидроцикли, както и уейкборд. Яхтата на Усманов се обслужва от руската компания Burgess Yachts.

Старата Dilbar, която вече се казва Natita, се управлява от нас, но собственикът й вече е американец. Тя може да се ползва срещу седмична аренда от 476 хил. до 497 хил. долара, в зависимост от сезона. Колкото до новата яхта на Усманов, тя може да бъде наета само пряко от собственика й, казват от Burgess Yachts.

Според експертите новата придобивка на милиардера има обичайното оборудване за олигарси – басейн, хеликоптерна площадка, спортен салон, разкошна зала за хранене и суперлуксозни каюти за 20 гости.

От корабостроителницата за малки съдове – Маяк – обясняват, че разходите за изграждането на яхтата е трудно да се оценят, тъй като общата й стойност включва и стойността на материалите, и на работната ръка, и разработката на проекта.

Много бизнесмени взимат яхти под наем. Онези, които имат собствени съдове, ги държат в чужбина, най-вече в Средизмено море. Такива скъпи яхти струват от 100 млн. долара нагоре. Арендата им зависи от това къде се намират. Размерът й варира от 200 хил. до 400 хил. долара за седмица – твърди Игор Григоренко, собственик на туристическата фирма Роял-сафари.

По думите му издръжката на подобни луксозни съоръжения е в размер на 10% от общата им стойност, така че удоволствието човек да ги притежава далеч не евтино. Ако яхтата струва 100 млн. долара, за обслужването й отиват 10 млн. годишно, което включва стойността на стоянката, ремонта и заплатите на екипажа.

По тази причина собствениците на луксозните морски съдове избиват разходите си за издръжката им, като ги дават под наем. Алишер Усманов обаче отстъпва своята Dilbar много рядко и само на приятели и познати.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст