Еврокомисията пак ще сменя личните документи

Този път Нели Крус ни готви... електронен печат.

Европейската комисия публикува през седмицата предложение, което има за цел да поощри приемането на електронния подпис и електронните лични документи в страните от Евросъюза. Тези намерения срещат подкрепата на огромна част от европейските компании, но същевременно предизвикват и редица въпросителни за защитата на личните данни. Проектът ще допълни съществуващата сега директива за електронния подпис, като ще включи редица нови услуги от типа на електронна марка и електронен печат, които трябва да гарантират произхода на електронните документи.

Според Райън Хийт, говорител на комисаря по дигиталните технологии Нели Крус, ако промените бъдат одобрени, те ще осигурят приемането на електронната идентификация на европейските граждани във всички държави на общността.Най-облагодетелстваните ще са тези, които се преместват да живеят или сключват брак в друга страна, студентите, малките фирми и хората, желаещи да получат медицинско обслужване. За компаниите, опериращи на международните пазари, основно предимство ще е по-бързият и лишен от бюрократични спънки достъп до търговете на цялата територия на ЕС. Националните власти ще са задължени да приемат електронните документи и така ще се съкратят значително процедурите за чуждестранните кандидати.

За да успокои критиците, защитаващи неприкосновеността на личните данни, Европейската комисия отбелязва, че новият проект няма да задължи страните, които нямат електронни документи, непременно да ги въведат. Много от членуващите в съюза не са въвели такива документи, а Великобритания изобщо премахна личните карти в началото на 2011-а с аргумента за защита на гражданските свободи. Еврокомисарите уверяват също така, че сигурността на личните данни ще е приоритет и ще бъде гарантирана от най-високи технологии.

Естествено, държавите членки, които откажат да въведат електронни лични документи, ще лишат своите граждани от предимствата, които те дават при идентификацията им в чужбина. Съответно за тези, които ги въведат, ще има специални поощрения. Предвижда се и обмяна на най-добрите практики, което да доведе до хармонизация на процеса на територията на ЕС.

Становището на Еврокомисията е, че приемането на новите документи ще направи живота на хората по-лесен. Същевременно обаче то ще създаде много проблеми в държави, където страховете за нарушаването на личната свобода са традиционно големи. (Както отбелязахме, във Великобритания гражданите се противопоставят дори на възможността за задължително въвеждане на стандартните лични карти.) Освен това ще е е необходимо да се създадат изцяло нови технологии за защита на личната информация. Без въвеждането на изключително сериозни изисквания за сигурност новите електронни документи ще създадат множество възможности за измами. Така че, за да се предпазят от подобни рискове, правителствата и частните компании ще са принудени да направят значителни инвестиции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст