Извиненията на властта

Борисов и Цветанов не се скъпят на извинения

Изглежда, че съжалявам е най-трудната дума, пееше в една своя песен Елтън Джон. Никой не е перфектен и извинението е най-естественото нещо. Помага ли, или вреди обаче разкаянието на политиците? То може да показва както слабост, така и смелост. Умението да си признаеш гафа, така че хората да те разберат, е дарба, а страхът да не изглеждаш слаб кара мнозина да замитат под килима грешките си, залагайки на късата обществена памет.

Извинете ме, аз съм Цветанов

nbsp;

Неотдавна министър Цветанов се извини на БСП за изявлението си, че тя е най-голямото бедствие през последните 20 години. Поводът за констатацията му, която сподели в парламента, беше земетресението, което разтресе България. Той не пропусна и да се подиграе с опозицията, подхвърляйки, че Ангел Найденов е бил само два пъти за кратко в пострадалия Перник, защото може би бил зает с медения си месец с вашата любима от вашата парламентарна група. Тъй като ГЕРБ искаха в същия ден да наговорят останалите партии да ги подкрепят за отпускането на милиони за спешни ремонти на три виадукта, Цветанов се върна в парламента и се извини. Вътрешният министър обаче не се отрече от казаните думи, а напротив – подчерта, че се е извинил в името на консенсуса. Това не е типичното съжалявам, а целесъобразно извинение, направено под условие.

Едва ли по-искрено беше и мартенското разкаяние на вътрешния министър. Тогава, в атмосферата на словесна война между него и председателя на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова, той реши да демонстрира нормални отношения между МВР и магистратите. Извинявам се, ако съм засегнал някого от съдебната система, заяви той, обяснявайки, че не слага всички под един знаменател. Според думите на Цветанов, които често блестят с непреднамерена двусмисленост, МВР и съдът били като скачени съдове (да се чуди човек това дали е добре, или не) и той никога не бил искал да води войни.

Предвид бюджета на министерството му (около милиард лева) на демонстрираните резултати от неговата работа и на това, че твърде често езикът му е по-бърз от мисълта, Цветанов всъщност се извинява твърде рядко. Друг сравнително скорошен случай, при който той намери за нужно да каже, че съжалява, беше след като полицаи биха и измъчваха с електрошок момче от Скравена. Тогава, като бонус към извинението си, той подари на пострадалия фланелка на ЦСКА.

Друга нескопосана полицейска акция предизвика извинение на Цветанов и към човека-глас Красимир Аврамов. През 2010 г. вероятно заради сгрешен адрес певецът беше респектиран и закопчан от барети по време на Недосегаемите.

Когато Бойко каже Sorry

nbsp;

Велик покайващ се е министър-председателят. За последно той се извини, след като при намирането на трупа на убитата Мирослава от Перник се изцепи, че кучето, което я е надушило, трябва да бъде наградено с 3-4 телешки пържолки. Съжалявам, ако съм бил разбран неправилно, и нека да бъда извинен от близките, както и от всички, които са се почувствали засегнати, поиска прошка той. Борисов обясни репликите си с това, че следовото куче е спомогнало много за разкриването на престъплението.

Предното извинение на премиера – към заместник-председателя на ДПС Лютви Местан, беше направено в името на мъжката хигиена. Премиерът разказа как малко след първия тур на изборите в резиденцията в Бояна, където живее, се появил Местан и обяснил, че е искал да отиде на среща с Георги Първанов. Дали объркването му е било от неточните напътствия на хората от НСО, или от нещо друго – не можа да се разбере. Проблемът, според Местан, който настоя за извинение, беше, че Борисов е използвал случката, за да прави политически внушения. Разказът за неволната среща беше съобщен в контекст, който подчертаваше топлата връзка между партията на Доган и бившия президент. Чаках да минат изборите, за да не се създаде каквото и да е друго напрежение, но колкото повече си мислех, и като знам, че той е от близо 20 години депутат, би трябвало прекрасно да знае коя е вила Калина, където стои президентът Първанов, припомни премиерът. Не стана ясно дали Местан е приел извинението.

Не всяко настояване за извинение към премиера води до подобен резултат. Да чуе сакралната дума съжалявам от него пожела и бившият шеф на фамозната суперагенция БОРКОР Румен Миланов . Той беше освободен от поста си заради подозрението, че е оказвал натиск върху НРС. Молбата му обаче не бе удовлетворена.

Част от извиненията се правят на четири очи или по телефона и биха останали в тайна, ако не се намираше кой да ги оповести. Или пък да се похвали с тях. Такъв е случаят с извинението на Борисов към съпруга на един от най-стръвните му партийни противници Корнелия Нинова. Преди време самата депутатка разказа, че премиерът се е извинил на половинката й заради реплика към нея, казана, след като на петъчен парламентарен контрол тя традиционно успя да го изкара извън нерви. Можете да се карате на мъжа си, на любовника, на мен няма да ми говорите така, възмути се тогава от трибуната той.

Че министър-председателят е усвоил изкуството на извинението като начин за непосредствена връзка с електората, си пролича във Видин, където самокритично изказа съжаление пред жителите на града за лошото управление на подкрепения от ГЕРБ бивш кмет Румен Видов.

Спестовен на съжаления

nbsp;

За разлика от патрона си, финансовият министър Симеон Дянков не е привърженик на покаянията, но поради особеностите на характера му беше въпрос на време, преди да му се наложи да каже публично sorry . Бойното му кръщене в извиненията на българска земя беше случката с журналиста от Дарик Кирил Вълчев, когото обвини в ефир, че не си е плащал осигуровките.

Брад Пит с очилата обаче отказа да се извини на Георги Първанов. След като през 2009 г. няколко сайта информират за изказване на Дянков, че президентът е млад милиардер с имоти в чужбина, в телевизионно студио той отрече да е казвал подобно нещо. Същевременно обаче двусмислено не отхвърли твърдението, а само определението млад. Вредата върху имиджа на Първанов вече беше нанесена и след настояване от Борисов за среща между двамата за изчистване на отношенията Дянков все пак отиде на Дондуков 2. Там държавният глава не чу съжалявам и за отмъщение разпространи стенограма на разговора между двамата, в която беше видно, че министърът е бил поставен в предварително подготвена унизителна ситуация. Случаят стана и един от първите сериозни конфликти между Първанов и ГЕРБ.

Червено покаяние

nbsp;

Ако в българската политика има запазено място за велики грешници, на него със сигурност би стояла БСП. Столетницата опита да се покае след идеологическия и икономическия фалит на комунистическата система с декларацията за партийната вина за кризата в обществото от март 1991 година. В нея тя признава за извършени престъпления и посочва, че от БСП са изключени 3500 души, които са нанесли значителна вреда.

Миналата седмица евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев публикува статия, в която насочва вниманието към извинението на Сергей Станишев по време на конгреса на БСП. То е адресирано към левите хора, които били изтласкани, обидени или разочаровани от БСП през последните 22 години, Станишев изрично споменава и въпросните списъци на виновниците. Лидерът на БСП иска прошка за обидите: Имаме нужда от вас!.

Заслужава си да се замислим дали при натрупаните вини на столетницата нейните извинения са достатъчно на брой. Най-добрият атестат са действията, а следващите години не показаха сериозна промяна в светоусещането на червената партия.

Десните мелодрами

nbsp;

В дясното пространство години след управлението на Иван Костов страстно дебатираха (в повечето случаи непублично) необходимостта от критична преценка на периода, в който бяха на власт. През 2004 г. тогавашната синя лидерка Надежда Михайлова се извини за грешките и неоправданите очаквания на правителството на СДС.Тя разкритикува отцепниците от ДСБ: Някои решиха, че СДС е курорт. Отиваме за малко, позагаряме и после си тръгваме, за да отидем през следващия политически сезон на друг курорт, с друго име, на друго място.

Международно

nbsp;

Консерваторите в САЩ обикновено гледат изключително критично на извиненията на американските президенти по международните теми, които най-често се правят от демократи. Най-емблематично ще си остане извинението на Бил Клинтън за лъжата му за отношенията му със стажантката в Белия дом Моника Люински. Първоначално президентът повтаряше убедително: I did not have sexual relationship with that woman, но скоро стана ясно, че или дефиницията му за сексуална връзка е радикално различна от тази на повечето хора, или че той просто лъже. И американците (е, не всички) му простиха. С течението на времето телевизионното признание за кривването от пътя започна да се възприема като типично американски ритуал. Това продължи твърде дълго, струваше прекалено скъпо и нарани твърде много невинни хора. Сега проблемът е между мен, двамата човека, които обичам най-много – жена ми и нашата дъщеря, и Господ. Трябва да поправя стореното и съм готов да направя всичко, което е необходимо, каза Клинтън, вперил синия си поглед в камерата.

Клинтън явно не е последовател на заръката на републиканеца актьор Джон Уейн, приеман често за икона на мъжествеността: Никога не се извинявай. Това е знак на слабост.

Покаянието обаче е спорт, познат и на другия политически спектър. Джордж Буш-младши се извини за неубедителната намеса на правителството при урагана Катрина, както и за прострелването на Корана от американски войник в Ирак. Роналд Рейгън пък поднесе извинения на американците от японски произход, които по време на Втората световна война са били интернирани в лагери. Той подписа и законопроект, предвиждащ компенсации за около 60 000-те души, които са пострадали и са били живи към 1988 година.

Тази година настоящият президент Обама се е извинил два пъти.Първият беше преди седмица, когато нарече нацистки затвор полски лагер на смъртта,и беше призован лично от премиера на Полша да поправи грешката си. Подобно на предшественика си той беше принуден да каже, че съжалява и за лошо отношение към Корана, след като няколко копия от свещената книга бяха изгорени в американска военна база до Кабул.

Решението да се пристъпи към извинение е трудно заради деликатна преценка дали е необходимо. Ако обаче се отложи твърде дълго, може да стане неизбежно и да навреди повече на каещия се. Българските политици най-често избират лесния път и го правят заради словесни гафове и грешки, а не заради решения или политики.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст