Проветряват ли проветривия СЕМ

Мария Стоянова

…Нашата страна, ако искаме да се европеизира, ако искаме да се променя, ако искаме да се развива, тя има нужда от проветряване именно и в административни органи, като, да речем, СЕМ. Това проветряване може да стане, когато започват там да влизат нови лица, нови физиономии на конкурентни начала. Тоест поставя се едно ново начало. Държавният глава направи една нова стъпка да постави това конкурентно начало в тези административни органи. И смятам, че това е един много добър сигнал, един голям залог за цялото ни общество.

Цитатът е от БНР и е притежание на новото попълнение в Съвета за електронни медии – Мария Стоянова. Журналистката бе назначена в регулаторния орган с указ на президента Росен Плевналиев в началото на седмицата. Преди да стигне до мястото на надзорник, Стоянова бе осем години кореспондент на БНТ в Берлин, а преди това бе част от екипа на Дарик радио. В биографията си има няколко специализации – в германския Бундестаг, където е била сътрудник на председателката Рита Зюсмут, в автомобилния гигант Фолксваген е задълбочавала познанията си върху връзките с обществеността, а след това е упражнявала журналистическата професия в немски и австрийски медии. От 2003-а оглавява кореспондентското бюро на БНТ в Берлин и има седем документални филма. Външната политика е нейно хоби, което се надява да не пренебрегва и след преминаването от другата страна на бариерата – от активен и опитен журналист и анализатор Мария Стоянова вече е част от административна структура, със славата на бездействащо и безсмислено образувание, при това безнадеждно компрометирано. Защо Плевнелиев избра тъкмо нея, кои бяха конкурентите й и ще зарази ли с енергията си кореспондентката и трудноподвижния СЕМ?

В надпреварата за овакантеното място

nbsp;

участваха 12 души -повечето от тях световнонеизвестни имена за широката медийна аудитория. Например – Антоанета Лозенска-Тодорова бе издигната от Българската асоциация на микропредприятията, защото имала голям опит в НСРТ, СЕМ и Асоциацията на българските телевизионни оператори. Веселина Петрова бе предложението на ПРОФОН и Музикаутор. В мотивите за кандидатурата й пишеше, че има опит като юрист на СЕМ, съответно огромни познания в областта на европейското и българското право, свързано с медиите. Ивайло Савов бе издигнат от Съюза на слепите в България, но конкретно той има голям стаж като журналист – до миналата година бе шеф на радио Шумен. Константина Гуляшка бе предложението на Дружеството за кинодокументалистика Екран, тъй като имала сериозен опит в авторското право. Двама ентусиасти пък се бяха самономинирали – хоноруваният преподавател по Култура и медии в Югозападния университет Неофит Рилски Юлиан Райчев и Симона Ангелова-Николова, която е била в рекламния отдел и търговски директор на медии като Би Ти Ви и ТВ2.

Посочените кандидати може и да са капацитети в своите си области, но изглежда само това не стига, за да седнеш в СЕМ. Освен тях в битката се впуснаха още: Чавдар Стефанов, който бе изборът на Фондация Център за независима журналистика с мотива, че е успешен не само като журналист, но и като медиен мениджър. От своя страна синдикатът на българските учители изпрати при президента Мирослава Кортенска, тъй като била признат теоретик в областта на медиите, а Съюзът на журналистите номинира Юлия Гигова, която освен познат глас от ефира на БНР бе и два мандата в неговия управителен съвет. Съюзът на филмовите дейци издигна две предложения – на шефа си Георги Стоянов, защото бил заместник генерален директор на БНТ, заместник-министър на културата и културно аташе в САЩ, и медийния експерт и бивш член на НСРТ Иво Драганов.

Само трима от всички обаче стигнаха до финала – Чавдар Стефанов, Ивайло Савов и Мария Стоянова. Те представиха на събеседване концепциите си за

развитието на надзорния орган

Ето с какво е спечелила Мария Стоянова доверието на Плевнелиев да е неговият човек в иначе важния, поне до неотдавна, медиен регулатор: Съветът за електронни медии следи, в най-общ смисъл, за това електронните медии да изпълняват своите регламентирани от закона задачи. Членовете на СЕМ са длъжни да се застъпват за интересите на обществеността и да наблюдават изпълнението на закона.

Цитатът е от публикуваната в интерент концепция на Стоянова, сбита в три страници, две трети от които са разсъждения общовойскови. Например – какво означава, че СЕМ трябва в най-общ смисъл да следи …?Или следи, или не следи, нали има закон… Това или е писано на коляно, или е отбиване на номера, колкото и да се е харесало на държавния глава. Гледайки брилянтните репортажи на Стоянова от Германия, мога да приема по-скоро първата теза. Т.нар. концепция продължава така: Според актуално социологическо проучване на НСИ, компютърът се нарежда на второ място като занимание през свободното време на българите. Както може да се очаква, най-голям престой в мрежата имат най-младите, които са до 19-годишна възраст. Как обаче електронните медии в България привличат и задържат интереса на тази част от обществото? Всеизвестен факт е, че чрез радиото, телевизията и интернет може да се научи много. Факт е, че за най-младите медийните приложения са скромни… краткосрочната цел на електронните медии трябва да бъде обособяването, развитието и утвърждаването на онлайн редакции.

Стоянова се мотивира по следния начин: Наложеното в Европа мото действай локално, мисли дигитално трябвало да се приложи и у нас. Успешната дигитализация пък била ключът към разработването на специализирани детски и младежки телевизии.

Конкретните намерения на новата надзорничка

са да организира дискусия в съвета за адекватни детски предавания и интернет приложения, за по-активна роля на електронните медии в интернет и за насърчаване на функционалната журналистическа независимост чрез саморегулацията в медиите.

Имам желание да обърна внимание и на един друг факт – прозрачността на регулатора СЕМ. Неговата роля изпъква пред общетвото само по четири повода – избор на член на СЕМ, избор на генерален директор на БНТ и на БНР и наказване на някое предаване. Каква друга дейност се извършва в СЕМ остава зад кулисите. Обществото трябва да знае какво правят или не правят членовете на регулатора в останалото време, твърди също така доскорошната кореспондентка на БНТ.

От кандидатите Мария Стоянова е единственият активно практикуващ журналист и това обуславя избора й като най-адекватен. Крайно време е в този орган да влезе някой, който години наред е търчал по събития и знае в детайли естеството на журналистическата професия. А успоредно с това и най-тежките й проблеми. Освен това Стоянова е познато име в гилдията, ползва се с авторитет, дано да го пренесе и в СЕМ, въпреки че по-вероятно е регулаторната машина да смаже нейния ентусиазъм за промяна и за проветряване на органа. Ако оставим настрана набързо скроената концепция, която най-вероятно не е публикувана в оригиналния си вид, повечето от идеите на новата надзорничка са

похвални, но за съжаление трудноосъществими

Едва ли някоя медия ще увеличи детските си предавния и ще направи специални продукции за аудиторията под 18-годишна възраст. Още по-малко това ще стане чрез дискусии. Развитието на интернет приложенията пък е неминуемо – все пак все повече българи са в мрежата, няма как медиите да не концентрират развитието си именно там. Насърчаването на саморегулацията е тотално обречена кауза, като се има предвид огромната автоцензура. Поне в обозримо бъдеще. Още по-голям песимист съм по отношение на проветряването на СЕМ – честно казано, от този съвет вече малцина се интересуват. Някой да си спомня кои са членовете му в момента, освен председателя Георги Лозанов? Или с какво е известен Георги Стоименов, чието място сега се оваканти? Изобщо някой знае ли какво е правил този надзорник? Или с какво точно се занимават Анюта Асенова, София Владимирова, Анна Хаджиева? Дали взимат отношение по някой медиен казус в общественото пространство? Аз лично не съм им чула гласа им по нито една публична тема, макар че общественото им мълчание не е гаранция за нищоправене.

След десетина дни се очаква нова рокада в надзорния орган – тогава чрез жребий трябва да се определи кой ще си тръгне – доц. Георги Лозанов или София Владимирова. Но по-притеснителното е, че дори и да се попроветри този административен оазис, течението май отдавна издуха неговия авторитет. Отдавна основната му функция е да избира шефове на БНТ и БНР. Е, и да се обновява вътрешноведомствено. Тази година май ще го споменаваме само по този повод. Освен ако Мария Стоянова не донесе западноевропейска промяна.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст