Бавните чиновници ще ги уволняват

Делян Добрев

Чиновниците, забавили оценката на проектите по най-проблемната оперативна програма – Конкурентоспособност, която трябва да работи в подкрепа на бизнеса, ще бъдат уволнявани. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на среща с представители на малки и средни предприятия.

Предприемачите се оплакаха, че все още трудно стигат до европейските пари, като одобрението на предложенията им понякога се бави повече от година, при все че срокът за тяхното разглеждане е три месеца. Според тях размотаването на администрацията било предпоставка и за даване на пари под масата. Засега обаче уволнените за корупция чиновници са едва дванадесет.

Министър Добрев смята, че проблемът с даването на рушвети ще се реши с въвеждането на е-управление. И досега обаче подаването онлайн на проекти по програмата за бизнеса е химера, макар кабинетът да обещава това вече втора година.

Най-сериозно се оказва изоставането на предложенията за иновации, където одобрението често се бави повече от година и половина. Затова те вече са остарели или фирмите са се отказали от тях.

От Асоциацията на консултантите по европрограми предлагат служителите да получават допълнително заплащане в зависимост от броя на обработените проекти. Сега те взимат втора заплата за работа с еврофондовете , без значение колко време са разглеждали или оценявали дадено предложение. В последна сметка от всичките 2.27 млрд. лв. по Конкурентоспособност досега реално до бизнеса са стигнали едва 570 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст