Крадените ракети се оказаха редовна доставка

Migration Image

Ракетите въздух-земя, които МВР обяви за откраднати от авиобаза Безмер, се оказаха военна доставка. От ВМЗ – Сопот обясниха, че имат всички необходими документи, доставката е извършена според рапоредбите за транспортиране на опасен товар.

По-рано в петък (8 юни) главният секретар на МВР Калин Георгиев даде специална пресконференция във връзка със случая. Според него задържането на ракетите е успешна акция срещу злоупотребите с боеприпаси. Той съобщи, че за 72 часа са задържани военнослужещите от авиобаза Безмер сержант Живко Спасов, завеждащ хранилището за боеприпасите, и неговият началник майор Николай Станев, началник на логистиката в поделение 22030. Те превозвали ракетите в микробус, собственост на ВМЗ-Сопот. Колата им била спряна при рутинна проверка на КАТ по пътя Сливен – Ямбол. Катаджиите се усъмнили в изправността на документите за превозване на опасния товар, тъй като на един от тях липсвал печат. При обиска в каросерията полицаите открили 14 сандъка, единият от които бил отворен и се виждало нещо подобно на бойни ракети. Веднага са били уведомени Военната полиция, Военната прокуратура и Военното контраразузнаване.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев обясни впоследствие, че няма данни кражбата на неуправляеми ракетни снаряди да е дело на международни организации или да е свързана с тероризъм. Според него ставало въпрос за чисто криминално деяние и тепърва предстои да се установява дали зад него стои организирана престъпна група. В крайна сметка кражба няма.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст