Акционерите одобриха сплита на акциите на Google

Migration Image

Акционерите на Google са одобрили предложението за сплит (раздробяване) на акциите на компанията. Решението е взето на годишното общо събрание в Сан Франциско.

По този начин ще стане увеличаване на броя на намиращите се в обръщение акции чрез предоставяне допълнителни акции с по-ниска номинална стойност на всеки акционер, пропорционално на притежаваните от него книжа. Цената на акциите се понижава и те стават достъпни за дребните инвеститори. Това е и целта – да се понижи курсът и да се улесни търговията. Тази стъпка би позволила на основателите Лари Пейдж и Сергей Брин да запазят контрол над компанията, пише в коментар във вестник Wall Street Journal.

От Google обявиха плана си за сплит на акциите през април, като идеята е акционерите да получат една нова акция без право на глас от клас С за всяка стара акция от клас А с право на глас, която притежават в момента. Така ще се осъществи сплит в съотношение от 2 към 1, макар че новите акции не дават право на глас.

От Google казват, че инвеститорите са настоявали за извършването на този сплит. В бъдеще служителите, които ще бъдат възнаграждавани чрез акции ще получават от тези без право на глас, което ще запазва гласовете на съществуващите акционери.

Съоснователите Лари Пейдж и Сергей Брин създават Google през септември 1998 година. Оттогава досега персоналът на компанията е нараснал до над 20 хил. души, работещи в цял свят, а в управленския й екип участват някои от най-опитните професионалисти в областта на технологиите.

Реално сплитът няма нищо общо с бизнеса на компанията. Просто чрез него акциите на компанията стават по-достъпни за всички инвеститори.

Ако стойността на една акция в момента е равна на 100 щ.долара и се раздели в съотношение 2:1, то количеството на разрешената емисия акции се удвоява (например от 10 милиона на 20 милиона), а цената им се намалява до 50 щ.долара за всяка ценна книга. Така собственикът на 50 акции след сплита (раздробяването) става притежател на 100 акции, но с по-ниска цена.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст