Дянков! Манипулираш ли ни?

Migration Image

В желанието си за пореден път да покаже на обществото в какво добро състояние е икономиката на България финансовият министър си изпроси второ сериозно опровержение от Европейската централна банка,и то в рамките на два месеца. С което потвърди ширещото се мнение, че заради рекламата е склонен да послъгва.

В началото на седмицата на сайта на финансовото ни ведомство се появи едно доста странно съобщение. То гласеше следното: България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната , показват данните на Европейската централна банка (ЕЦБ). Финансовата институция публикува дългосрочния лихвен процент за оценка на степента на сближаване на страната ни, като стойността му за май 2012 г. е 5.1% (без изменение спрямо предходния отчетен период – април 2012 г.). Показателят е под референтната стойност от 5. на сто и е по-нисък от този на 12 държави членки на Европейския съюз (ЕС), от които седем са част от еврозоната . Данните на ЕЦБ потвърждават и публикувания в края май 2012 г. Доклад за конвергенцията, в който този показател е бил средно 5.3 за периода април 2011 – март 2012 година. Така страната ни е една от трите в ЕС, заедно с Дания и Швеция, които изпълняват критериите от Маастрихт за членство в еврозоната .

Данните показват, че годишната инфлация в България към март 2012 г. е била 2.7 на сто, което е под референтната стойност от 3.% в страните членки на ЕС. Бюджетният ни дефицит е 2.% от БВП (реф. стойност 3%), поради което в края на май 2012 г. Европейската комисия препоръча да бъде прекратена и процедурата по свръхдефицит за България. Съотношението брутен държавен дълг/ БВП е 16.3, значително под референтната стойност от 60 процента. По този показател България се нарежда на второ място в Европейския съюз след Естония.

Дословно цитираме съобщението с достатъчно объркващата му лексика, за да не ни обвинят после в недобросъвестни интерпретации. Само по себе си пускането на подобна информация заедно с приложената към нея подробна таблица е озадачаващо. Такива новини от името на правителството би трябвало да излизат при условие, че България се стреми в скоро време да влезе в еврозоната . Ако наистина има такава идея, то тя не е особено умна, защото в тези времена България няма никаква икономическа изгода да е в Европейския валутен съюз. Едно такова членство ще донесе на страната ни само тежки ангажименти – например значителни по размер вноски в общоевропейските спасителни фондове, а бонусите ще са нулеви. Слава Богу, развитието на събитията през седмицата показа, че поне засега подобни налудничави мисли не се въртят из главите на управляващите. Просто Дянков е решил за пореден път да се похвали, този път на гърба на еврозоната и ЕЦБ, като изтъкне колко по-добре сме на фона на останалите. Само че подобни инициативи въобще не са по вкуса на Европейската централна банка, особено когато в тях е замесено името й. Точно по тази причина на запитване от програма Хоризонт на Българското национално радио относно съобщението на Министерството на финансите шефът на отдела Връзки с обществеността на ЕЦБ Регина Каролин Шулер е изпратила писмо, в което се казва: В Доклада за конвергенцията показателите са за периода април 2011 – март 2012 година и тези стойности не могат да се пренасят за никакъв друг период, както е представено в прессъобщението на българското финансово министерство. Пресмятането не е механично и изисква внимателен анализ за възможни отклонения. Освен това българският лев не участва в механизма ЕРМ 2 за обменния курс, където трябва да се следи поне две години. Следователно България не отговаря на критериите по член 104 от Договора за функциониране на ЕС.

Казано накратко, Дянков се опитва да манипулира обществото с някакви некоректно представени данни. Жалък опит за трупане на обществено одобрение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст