ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Морси започна сформирането на правителство в Египет

Migration Image

Новоизбраният президент на Египет Мохамед Морси започна сформирането на правителство, предава Би Би Си.

След обнародването на резултатите от изборите на 16-17 юни Морси заяви, че няма място за конфронтация. Той спечели надпреварата срещу бившия премиер в режима на Хосни Мубарак Ахмед Шафик с 51.73 процента. Сега се очаква Морси да сформира правителство и да избере премиер на страната. С най-големи шансове за поста е нобеловият лауреат Мохамед Ел Барадей, който би дал нужното успокоение на християнското малцинство.

В първото си обръщение, предавано по държавната телевизия, 60 – годишният Морси призова нацията към единство и отдаде почит към близо 900-те демонстранти, загинали при протестите миналата година. Той обеща да спазва международните договори, имайки предвид мирното споразумение с Израел.

След новината за официалната му победа вчера десетки хиляди негови поддръжници и на партията Мюсюлманските братя се събраха на площада Тахрир в Кайро, скандирайки Долу военното управление!. Празненствата продължиха до сутринта на днешния ден. Революцията продължава, докато не постигнем всички цели на тази революция заедно заяви новоизбраният президент в обръщението своите поддръжниците.

Световните лидери вече изпратиха поздравления на Морси. Ръководителят на управляващия в Египет Висш съвет на въоръжените сили маршал Хусейн Тантауи също поздрави победителя.

На 30 юни първият демократично избран президент ще положи клетва. Правомощията на президента все пак ще бъдат ограничени, след като Върховния военен съвет пое законодателната власт и разпусна парламента.

Мохамед Морси е роден в село в провинцията Шаркия. Дипломира се като професор по инженерни науки в САЩ, а след това преподава в едно от най-големите висши училища в страната – Заказикския университет.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст