ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И Кипър поиска спасителен пакет

Migration Image

Кипър се превърна в петата страна от Еврозоната , която поиска международен спасителен пакет след задълбочаващите се икономически проблеми и понижението на кредитния рейтинг на банките в страната, предава Financial Times.

Правителството на президента Деметрис Христофиас заяви, че има нужда от помощ няколко дни преди крайния срок за рекапитализация на най-големите банки на Никозия.

Целта на поисканата помощ е да се намалят рисковете за икономиката, особено тези, идващи от разпространението на кризата във финансовия сектор в Еврозоната, главно поради голямата й зависимост от гръцката икономика.

Приемам официалната молба за финансова помощ, заяви ръководителят на Еврогрупата Жан Клод Юнкер. Ние ще разгледаме обстойно запитването и ще дадем официален отговор на Кипър, допълни още премиера на Люксембург.

Според икономисти Никозия вероятно ще се нуждае от до 10 млрд. евро за подкрепа на банковия сектор, изложен на дълговите проблеми на гръцкия частен сектор. До 29 юни страната трябва да намери 1.8 милиарда евро, за да рекапитализира втората си по големина банка- кипърската народна банка. Кипърските банки са големи притежатели на гръцки държавни облигации, чиято стойност в голяма степен бе отписана тази година. Смята се, че 3 млрд. евро са били отписани.

Поради финансовите си затруднения Кипър бе изключен от капиталовите пазари за повече от година.Никозия вече потърси помощ от Русия, която отпусна на острова 2.5 млрд. евро. Великобритания също обмисляше да двустранно споразумение, главно поради военната си база на острова, но в последствие се отказа. Затруднената финансово страна ще поеме председателството на ЕС на 1 юли тази година.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст