ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Китайски инвеститори ни напускат заради промяна в цената на зелената енергия

Migration Image

Между 13 и 20 китайски комапнии са готови да напуснат България и да изтеглят инвестициите си. За това алармира председателят на Българо-китайската промишлена камара Виктор Азманов. Причината е предлаганите от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране промени в цената за изкупуване на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за периода от първи юли тази година до 30 юни 2013-а, както и неясните критерии, по които се формира тя. Общият размер на инвестициите на тези компании у нас е на стойност 3.3 млрд. евро и обхваща различни сектори в у нас, уточни Азманов.

ldquo;Тези фирми не се занимават само с изграждането на мощности за зелена енергия, но те инвестират и в инфаструктура, селско стопанство и енергетикаrdquo;, подчерта Азманов. Според него промените в цената за изкупуване на енергията от ВЕИ ще доведе до рязко изтегляне на инвеститорите не само в областта на възобновяемите източници, но и тези които искат да инвестират в инфраструктура и производство.

Това от своя страна щяло да се отрази и върху много малки и бедни общини у нас, на територията на които вече има изградени фотоволтаични паркове и ветрогенератори. Сред тях са Каварна, Балчик, Генерал Тошево, Добрич, Хасково, Ивайловград и много други.

Сред основните мотиви на енергийния регулатор за намаляване на изкупните цени на зелената енергия е да ограничи инвеститорския интерес в сектора, обясни Азманов. Според него обаче на няколко пъти вече държавата е bdquo;охладилаldquo; сериозно интереса на големите компаниите,а поредния опит може да е фатален за сектора.

Председателят на българо-китайската камара изтъкна още, че много големи китайски компании все още се интересуват от изграждането на малки производствени мощности и заводи у нас. Така например едно от големите дружества, което произвежда влакови мотриси в Полша, обмисля да премести производството си у нас, обясни още Азманов. Друга пък фирма обмисляла да построи завод за автомобили край българското Черноморие.

От своя страна председателят на Българската фотоволтаична асоциация Никола Газдов коментира, че справедливата цена за изкупуването на мегават енергия от соларни системи би трябвало да е 300 лева. за големите мощности. За по-малките пък, които се намират най-вече върху жилищните сгради, цената би трябвало да е поне 400 лева. По думите му това означавало, че намаляването на тарифите трябва да е с около 40%, а не както се обмисля с 54 процента.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст