Надутите цени на въглищата и варовикът виновни за скъпия ток

Migration Image

Надутите цени на въглищата и варовикът са сред причините за скока на цената на тока. Това заяви Емил Георгиев от политически клуб bdquo;Екогласностldquo; по повод предстоящото увеличение на електричеството с 10% от първи юли. Двете суровини имали тежест от около 30-40% при формирането на цените на ел. енергията. Оказва се, че у нас един тон въглища се изкупува за 60 лв., докато в Румъния цената била двойно по-ниска, добави той.

Другата причина е, че цената, на която частните и държавни ТЕЦ-ове купуват варовика, който се използва за сероочистване, е в пъти завишена от реалната, на която се добива. На практика тон варовик от кариера струва 3 лв., а се продава някои от електроцентралите за 30 лева, изтъкна още екологът.

Най-големият доставчик на суровината у нас е Каолин на бизнесмена Иво Прокопиев. Така само за две години от надутите цени на варовика той е успял да прибере около 20 млн. лева, обясни още Георгиев. Това е показала и проверка на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, ДКЕВР и НЕК за цената, на която се купува суровината, използвана в ТЕЦ Марица-изток 1, Марица-изток 2 и Марица-изток 3. При нея вече са открити сериозни разлики, достигащи до 10 лева между цените, на които е продаван варовикът от bdquo;Каолинrdquo; в частните и държавните ТЕЦ-ове. На практика 3-4% от себестойността на електроенергията се определят от неговата стойност.

Договорите за последните концесии за добив на варовик от фирмата на Прокопиев е подписал бившият министър на икономиката Трайчо Трайков, който притежава акции от Каолин АД, съобщи още Емил Георгиев.

За високата цена на тока отговорност носела и Националната електрическа компания, която е сключила неизгодни договори с ТЕЦ-овете bdquo;Брикелldquo;, bdquo;АЙ И ЕС Гълъбовоldquo;, bdquo;Контур Глобъл Марица Изток 3ldquo; и bdquo;Марица Изток 2ldquo;. Според еколозите те трябва да бъдат ревизирани и преразгледани от държавата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст