“Софийска вода“ отново иска поскъпване на ВиК услугите с 12 на сто

Migration Image

За втори път в рамките на два месеца Софийска вода настоява цената на ВиК- услугите в столицата да сеnbsp;повиши с 12 процента. Основният аргумент за това е свързан с необходимостта дружеството да изпълни инвестиционната си програма, обясниха фирмата-монополист.

Това реално означава повишение с 20 ст. на цената на кубик, което ще доведе до сок в сметките на средно домакинство от 1.50-1.60 лева на месец.

Ако цената не бъде променена, от дружеството прогнозират, че средствата за изпълнение на инвестиционната програма може да бъдат намалени с 15 млн. лева до края на 2013 година.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова контрира, че монополистът не може да поставя условия на общината. bdquo;Това е доброволен договор и в противен случайnbsp; ще се прекрати, категорична бе Фандъкова. Според нея между тях имат ясен договор и програма, така че при определената цена от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, бизнес програмата може даnbsp;се изпълнява, така както е заложена предварително.

Столичният кмет припомни, че след връщането на бизнесплана на дружеството преди три години се е увеличил делът на изгражданата канализация, коетоnbsp;е довело до полагане на 60 км нови тръбопроводи за отпадни води и до рехабилитирането наnbsp;200 км водопроводи.

Фандъкова подчерта, че е сигурна, че регулаторът ще постъпи отговорно, без да натоварва допълнително хората с необосновано по-висока цена на водата.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст