ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чуждестранен интерес към търга за виадуктите на „Хемус“ и „Тракия“

Migration Image

Общо десет фирми и консорциума са подали документи в търга за ремонта на трите виадукта на магистралите bdquo;Тракия и bdquo;Хемусrdquo;, за които преди малко повече от месец стана ясно, че се нуждаят от спешно укрепване. Това съобщи шефът на Агенция bdquo;Пътна инфраструктураldquo; инж. Лазар Лазаров по време на отварянето на офертите на кандидатите. Конкурсът се оказа изключително атрактивен за чуждестранните строителни компании, след като в него се включиха две германски, една италианска, френска и руска фирми, заради което срокът за подаване на ценовите предложения беше удължен с десет дни – до 26 юни.

Самостоятелно за проектирането и ремонта на трите моста са подали документи българските bdquo;Инжстройинжинерингldquo; ЕООД, bdquo;Пътища и мостовеldquo; ЕООД, bdquo;ГБС инфраструктураldquo;, германската bdquo;Порр бауldquo; Гмбх и bdquo;Трейс груп холдldquo; АД. Останалите шестима кандидати се явяват като обединения. Това са консорциум bdquo;МВ Конструкцииldquo; с водещ партньор софийската bdquo;Вотстрой 98ldquo; АД и италианската bdquo;Маринели Конструкциониldquo;, Сдружение bdquo;Виадукти 2012ldquo;, в което влизат bdquo;ПСТ Холдингldquo; АД, bdquo;ОРС ndash; Инфраструктураldquo;. Второто обединение ще работи и с подизпълнител френската фирма bdquo;Фресинс интернасионал е компанияldquo;.

Под формата на консорциум bdquo;Геострой ndash; Мострой 97 ndash; Пътстрой 92ldquo; в търга документи са подали трите български фирми с водещ партньор bdquo;Геостройldquo;, bdquo;Мостремонтldquo; и bdquo;Пътстройldquo;. Не по-малко интересни са и останалите обединения, сред които е bdquo;Джойнт адвенчър-Хохтийф-Станиловldquo;. В него участва българската фирма bdquo;Станилоевldquo; ЕООД и германската компания bdquo;Хохтойфldquo;, която е и водещ партньор. Последният участник в конкурса е консорциум между варненската bdquo;Хидростройldquo; АД и руската bdquo;НПО Мостовикldquo;. Те се явяват под името bdquo;Хидрострой ndash; Мостовик 2012.

Заради лошото им техническо състояние виадуктите те бяха заложени като приоритет в програмата на пътната агенция, а проектирането и укрепването им ще струват около 43 млн. лева. Обществената поръчка е разделена на три обособени позиции за трите моста, като всяка фирма може да кандидатства и за трите. Осем от тях са заявили желание да ремонтират и трите виадукта, а само двама от кандидатите bdquo;Пътища и мостовеldquo; и консорциум bdquo;МВ Конструктицииldquo; се борят съответно за една и две позиции.

Компаниите ще бъдат оценявани на базата на опита, който имат и техническите им параметри, както и дали отговарят на поставените в процедурата условия. Така до седмица ще се знае кои от тях са допуснати до втората фаза на търга. На тях ще им бъдат раздадени предварително подготвените технически експертизи на трите съоръжения, на базата, на които те ще трябва да напишат техническите си оферти и да предложат цена. На практика обаче изпълнителят ще бъде избран по най-ниска цена за изпълнение. Очаква се най-рано реално ремонтът на трите моста да започне в началото на август и да продължи около година, обясни още шефът на пътната агенция.

По думите на Лазаров укрепването на вуадуктите няма да затрудни движението по двете автомагистрали, тъй като двете ленти ще бъдат затваряни поетапно.

Общо 66 моста в страната, строени през повече от 30 години, са в критично състояние. По изчисленията на Министерството на финансите за ремонта им ще са нужни 200 млн. лева. Лазаров уточни, че изборът на фирми за ремонта на останалите съоръжения ще става чрез провеждането на обществени поръчки, а финансирането чрез заеми от Световната банка и Европейската инвестиционна банка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст