ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Меркел е твърдо против еврооблигациите

Migration Image

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че докато е жива няма да има обща отговорност за дълга. За пореден път тя застана твърдо против идеята за емитирането на съвместни еврооблигации, потвърждавайки го на среща с коалиционните й партньори в Берлин. Това съобщават световните агенции.

Германия продължава да настоява, че нези книжа не са правилният инструмент за излизане от кризата в Еврозоната. Идеята за еврооблигациите е грешна и контрапродуктивна, допълни Меркел.

Изказването е по повод доклада на президента на Европейския съвет Херман Ван Ромпой за интегриран фискален и банков съюз, предвиждащ и фонд към Еврозоната, който да емитира средносрочни облигации.

Меркел веднага се възпротиви на проекта, подкрепян от Франция, Италия и Испания.

Премиерът на Италия Марио Монти вече се подготвя за преговори на Европейския съвет в четвъртък за предоставяне на помощ от Европейския фонд за финансова стабилност(EFSF) и Европейски стабилизационен механизъм срещу разпространението на дълговата криза и справяне с италианския дълг.

Германският канцлер се противопоставя яростно почти година срещу плана на Европейския съвет, Европейската комисия, Европейската централна банка и Еврогрупата, който предвижда общо финансиране на дълга чрез емитирането на съвместни еврооблигации.

Италия предлага фондовете да се използват за закупуване на облигации, емитирани от страни, които спазват бюджетните правила на Евросъюза.

Предложението бе рязко отхвърлено не само от германския канцлер, но и от ръководителя на немската централна банка (Bundesbank) Хенс Вайдман. Той подкрепя Меркел в твърдението й, че еврооблигациите са последната стъпка на засилената интеграция в Еврозоната.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст