Вестници отпреди 130 години четат в Русе

Migration Image

Уникална експозиция, пресъздаваща будителския дух на българския възрожденски печат, ще бъде показана в Русе, съобщиха от общината.

Изложбата Родени свободни ще бъде открита на 27 юни 2012, в 17:30 часа в централното фоайе на Доходното здание от кмета на Община Русе Пламен Стоилов и от генералния директор на БТА Максим Минчев. Събитието ще бъде уважено и от нейният съставител – фотографът Иво Хаджимишев. Изложбата се реализира по идея на БТА и Асоциацията на българските медии по света.

Националната библиотека Св. Св. Кирил и Методий отвори за първи път уникалния си архив с възрожденски печат, а партньор в реализацията на проекта стана Великотърновският университет.

Премиерата на изложбата се състоя по време на Осмата световна среща на българските медии, организирана от БТА през май в Букурещ. Румънската столица и град Браила отдавна са възприети като люлка на българската журналистика, тъй като голяма част от възрожденските вестници и списания излизат там.

Фотографиите разгръщат страниците на непознатите революционни български вестници и списания. С удивителна актуалност звучат днес техните гласове. Укоряватъ ни хората, че нямаме печатъ и иматъ право. Ако попитаме кой е кривъ на това, то народътъ ще каже вестникарите са криви, а вестникарятъ ще каже народътъ е крив… Това пише в уводната статия на вестник Българин на публициста Димитър К. Попов, издаден в Букурещ през октомври 1877 година.

Подбудите на издателите по това време не са печалба, а събуждането на един народ, затова в изложбата са вплетени и лицата на най-напредничавите за времето си български умове. Така, посетителите ще могат да видят как са изглеждали вестниците на Любен Каравелов – Свобода, Независимост, на Христо Ботев – Дума на българските емигранти, Будилник, Знаме, на Георги С. Раковски – Бранител, Бъдущност, на Стефан Стамболов – Нова България.

Сред експонатите са също първият български вестник, печатан в Румъния под забележителното име Българска пчела, първото списание за образование и наука на Българското книжовно дружество, преобразувано след Освобождението в Българска академия на науките, първият ежедневник Секидневний новинар, който публикува информация на френската телеграфна агенция Хавас (днешната Франс прес).

Тази изложба не е само за гледане, но и за четене, казва съставителят й Иво Хаджимишев. Отличителна черта на букурещките български издания е тяхното тематично многообразие. Съобразявайки се с изискванията на времето и с жаждата за знание, те пишат за всичко: информират за актуалното, коментират политическата реалност, подбуждат към промяна, образоват. Жанровият им обхват е завиден ndash; актуални социални анализи, земеделски съвети, указания за поддържане на домакинството, възпитателни и нравоучителни дописки, разсъждения по философски теми, дори клюки от световните медии.

Цветен акцент в експозицията са поместените в нея карикатури, осмиващи тогавашните световни политици, чорбаджии и управници, цели държави и отношенията между тях.

Стари снимки с изгледи от Букурещ, първите печатници и печатни преси на българските хъшове допълват експозицията, внасяйки в нея специфичния дух на времето. Сред уникалните документи е удостоверение за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст