Нарушения в социален дом в Надежда скараха съветници от ГЕРБ и БСП

Migration Image

Столична община ще сезира прокуратурата за обявяването на имена на серопозитивни деца от социалния дома bdquo;Асен Златаровrdquo; в софийския квартал bdquo;Надеждаldquo;. Това заяви пред журналисти зам.-кметът по социални дейности в Столична община Албена Атанасова. Повод за изказването й стана изнесената вчера от съветниците на БСП информация за сериозни нарушения в дома, като заедно с това бяха съобщени и имена на две серопозитивни деца. По закон е недопустимо да се изнасят в публичното пространство лични данни за непълнолетни без съгласието на родителите, настойниците или институциите, отговорни за тях, изтъкна зам.-кметът.

bdquo;Деца не могат да бъдат използвани за предизборни целиrdquo;, категорична бе Атанасова и допълни, че когато им е поставена страшната диагноза, те все още не са били в дома.

Представители на неправителствени организации възразиха остро срещу обявяването на имената на болните деца и призоваха прокуратурата да се самосезира по случая. Марияна Бисерска от Сдружение bdquo;Деца и юношиrdquo; заяви, че никак не е лесно да се работи в малцинствените групи и изнасянето на лични данни възпрепятства работата им по превенция на ХИВ/СПИН. ldquo;С това се пречи и на изграждането на доверие между неправителствените организации и лицата от ромски произходrdquo;, изтъкна ощя тя. От организацията съобщиха, че децата, болни от СПИН, са се заразили на друго място, а не в дома.

Разправиите се пренесе и на заседанието на общинския съвет и предизвика остър спор между съветниците от групата на БСП и ГЕРБ. Скандалът започна след питане на общинския съветник от БСП Калоян Паргов към кмета Йорданка Фандъкова за сериозните нарушения в социалния дом, свързани с двете серопозитивни деца, с едно бременно момиче на 17 години и с упражняване на насилие над останалите деца. Той изтъкна, че за две години в дома са се сменили петима директори, но това не е променило нищо.

От своя страна общинският съветник от ГЕРБ Анета Георгиева определи оповестяването на конкретни именна и поставянето на диагнози като безобразие. Според нея това са откровени лъжи, които трябва да бъдат проверени от прокуратурата. Нямам думи за всичко това, което се случи, заяви тя и допълни, че вчерашната пресконференция на БСП ще има сериозни последици, които ще са в ущърб на децата.

Спорът между общинските съветници от ГЕРБ и БСП се пренесе извън заседателната зала, където пред медиите Калоян Паргов, Анета Георгиева от ГЕРБ и Албена Атанасова продължиха с взаимни обвинения. Наложи се кметът Йорданка Фандъкова да се намеси, като ги помоли да не пречат на заседанието. Скандалът продължи, което спря заседанието на Столичния общински съвет за 15 минути. Атанасова обвини Паргов, че говори bdquo;откровени глупостиrdquo; и се позовава на клюки. Тя посочи, че серопозитивните деца са установени като такива, когато са били извън дома. Бременното 17-годишно момиче е забременяло извън социалното заведение след дълга връзка и предстои да сключи брак със съгласието на родителите си. Паргов попита дали карат децата да пишат доноси срещу възпитателите, които са изнесли данните за нарушенията.

Двамата си размениха обвинения за това кое управление е виновно за проблемите в домовете.

ldquo;Общината трябва да подобри контрола в домовете. Не може деца да се пускат навън до 23.30 часа и ако дойдат в 23.35 часа да се пускат за национално издирване, а те стоят на двора и чакат да ги прибере полициятаrdquo;, изтъкна от своя страна Паргов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст