ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Черна гора започва преговори за еврочленство

Migration Image

Лидерите на Европейския съюз решиха да започнат преговори за присъединяване на Черна гора в общността.Това стана по време на снощната среща на върха в Брюксел.

Черна гора се отдели от съюзната република със Сърбия, с която бяха в обща държава до пролетта на 2006 г., когато се проведе референдум за независимост. В момента само една от бившите югославски републики – Словения, е приета за член на Евросъюза. Хърватия ще се присъедини от 1 юли 2013 година. През март 2012 г. кандидат за членство стана и Сърбия.

Подгорица е използвала в предварителните разговори с Брюксел хърватския опит, създавайки постоянен секретариат за подкрепа на процеса на присъединяване към Евросъюза. Черна гора е започнала вече преговорите по две направления – вътрешен ред и правосъдие.

Балканската страна е първата, включила в преговорния процес с Брюксел и неправителствени организации.

Черна гора (на сръбски: Црна Гора или Crna Gora, Черна планина) е държава на Балканския полуостров. Граничи с Хърватия и Босна и Херцеговина на запад, Сърбия на североизток, Косово на изток и Албания на юг. Страната има излаз на Адриатическо море. Държавна и административна столица е Подгорица (130 хил. жители), а историческата столица на страната е Цетине. Площта на страната е 13 812 кв. км, от които 13 605 кв. км е сушата и 207 кв. км е водна площ.

Последния държавен глава, преди включването на Черна гора в състава на Югославия, е крал Никола I, който е прадядо на Симеон Сакскобургготски.

Според сегашната Конституция на страната Черна гора е обявена за демократична, социална и екологично чиста държава. Начело на държавата е президент, избиран за пет години. Висш законодателен орган е Скупщина, избирана за четири години. Изпълнителната власт се осъществява от правителството на Черна гора (Влада републике Црне Горе), което се състои от министър-председател, вице-премиер и министри.

Черна гора е малка страна, разположена в западната част на Балканския полуостров, която има уникална природа. На територията й има 40 езера, 293 км морска ивица, от която 52 км са пясъчни плажове. В Черна гора се намира и най-южният фиорд в света – това е заливът Бока Которска. Цялата територия на страната е изпълнена с високи планини (над 1700 м), дефилета и проломи, реки и езера и красивото адриатическо крайбрежие. В северозападната част на република Черна гора се простират Динарските планини, където е и най-високата част на Черна гора – връх Дурмитор (2522 метра надморска височина). По топлото крайбрежие на страната се отглеждат цитрусови култури, сливи, череши и др. растения.

Брутният вътрешен продукт (2011 г.) на страната е в размер на 7.029 млрд. евро, а на човек от населението се пада по 11 228 евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст