ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Националното пълномащабно учение „Защита 2012” се провежда днес и утре

Migration Image

Националното пълномащабно учение bdquo;Защита 2012rdquo;, с международно участие,nbsp; се провежд днес и утре, съобщиха от пресцентъра на МВР.

В него ще се включат различни структури на вътрешните ведомства от България, Румъния, Австрия и Сърбия. Темата е bdquo;Действие на единната спасителна система при бедствия вследствие на висока вълна по река Дунав и инциденти по нарушаване на обществения редrdquo;. То ще се ръководи от главния секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. По време на учението ще бъдат свикани Национален щаб, експертна и информационна група. Със свои щабове ще участват министерствата, ведомствата, областните и общинските администрации на територията на Видин, Монтана и Враца.

Учението включва щабна и практическа част. Командно-щабната част ще стартира днес в сградата на ГД bdquo;Пожарна безопасност и защита на населениетоrdquo; в София. Практическата част ще се проведе в района на Фериботния комплекс във Видин. На демонстрациите ще присъстват министри, международни наблюдатели и експертни групи от страните участнички. За изпълнение целите на учението ще бъде формиран Временен оперативен щаб, които ще координира провеждането на съвместните операции на партньорските служби. Ще бъдат показани дейности при опасност от наводнение и за овладяване на извънредна ситуация, свързана с организирана престъпна дейност и вземане на заложници. Сценарият на учението предвижда операция по освобождаване на заложници, ликвидиране на авария с опасни вещества, гасене на пожари и извеждане на хора от плавателен съд и от района на Ферибота. В практическата част на учението ще участват специални части от България и Румъния.

Специалисти от МВР участват и в теоретично учение за изпълнение на отговорностите по Дунавската стратегия, което се провежда във Видин паралелно със bdquo;Защита 2012rdquo;.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст