ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДДС-батак в бизнеса на Надин

Migration Image

Банда за ДДС-измами ръководи една от най-големите фирми за изкупуване на метални отпадъци и за търговия със скрап Надин Комерс. В четвъртък (19 юли)собственикът й Радослав Босилков беше задържан при акция на антимафиотите от ГДБОП. Арестувани бяха и Мариан Комитов, Павел Варнаджиев и Иван Иванов, а Денис Бошнаков е обявен за общодържавно издирване. МВР съобщи, че е задържано и още едно лице с инициали О. Ш., но в съобщението на специализираната прокуратура за повдигнатите обвинения то липсва. Вероятно става въпрос също за един от шефовете на Надин – Огнян Шопов.

Срещу Босилков, Комитов и Варнаджиев са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за извършване на данъчни престъпления и те остават в ареста за 72 часа. Иван Иванов засега е освободен с мярка за неотклонение подписка, но спецпрокуратурата смята да иска постоянен арест и за него.

Според държавното обвинение групата с помощта на фиктивни сделки, извършвани от контролирани от Надин комерс, кухи фирми са освобождавали от плащане на ДДС реални търговски дружества, включително и самата Надин комерс.

Разследването, което е водено паралелно в София, Варна, Бургас, Благоевград, Плевен и Стара Загора, е установило, че от януари 2010 до декември 2011 г. групата е ощетила държавния бюджет с над 20 млн. лева. Извършвани са фиктивни сделки със скрап с фалшиви счетоводни документи, издавани от името на кухите дружества. Нито те, нито самата Надин Комерс са разполагали с физически и технологичен капацитет да извършват дейност в такива обекти. Освен че не са имали лицензирани площадки, управителите им се оказали неграмотни и малоимотни подставени лица.

Организаторът и ръководителят на групата Радослав Босилков е на 35 години, но има богато криминално минало. Регистриран е за изнудване, за хулиганство, за унищожаване на чуждо имущество, кражба, осъждан е условно и ефективно. Директорът на Феросплавен завод и член на партия Новото време Денис Бошнаков (39 г.)пък има в сметката си регистрации за изнудване, за хулиганство, за възпрепятстване на орган на властта и кражба. Има и две условни присъди. Иван Иванов (56 г.) e регистриран в полицията за нерегламентирана търговия с черни и цветни метали, за кражба и за данъчно задължение в особено големи размери. Главната счетоводителка на една от кухите фирми също е криминално проявена – в картотеката на МВР тя е регистрирана за допускане на извършване на престъпление. Павел Варнаджиев пък е брат на Лъчезар Варнаджиев, директор на Елтрейд къмпани, която преди година купи металургичния гигант Кремиковци за 316 млн. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст