ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Плевнелиев: Няма да допуснем атентатът да попречи на приятелството с Израел

Migration Image

Няма да допуснем терористичният акт на летището в Бургас да попречи на приятелските отношения между България и Държавата Израел Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на срещата си с израелския министър на туризма Стас Мисежников, който е на работно посещение у нас. bdquo;Заедно и в духа на стратегическото ни партньорство ще намерим и преследваме виновните, където и да се намират теrdquo;, категоричен беше държавният глава и се обяви за засилване на сътрудничеството между двете държави във всички области, включително в сферата на сигурността, отбраната и разузнаването. bdquo;Ще отговорим на предизвикателствата заедно, като заздравим още повече приятелството и стратегическото си партньорствоrdquo;, каза още президентът.

През втората половина на месец октомври българският държавен глава ще направи официално посещение в Държавата Израел, а през септември правителствата на двете държави ще заседават съвместно за втори път. Президентът и министър Мисежников подчертаха стратегическото партньорство между двете страни и необходимостта от разширяване на връзките на всички равнища и в приоритетни за двете държави области, каквито са туризмът, селското стопанство, високите технологии и сигурността и отбраната.

bdquo;Тероризмът няма граници и може да удари навсякъдеrdquo;, подчерта по време на срещата министър Мисежников. Той беше категоричен, че България остава предпочитана дестинация за пътувания на израелските граждани, въпреки инцидента в Сарафово. bdquo;Нещо повече – ще обсъдим възможностите за разширяване на туристическия поток към Българияrdquo;, допълни той. bdquo;Желанието на терористите да отслабят връзката между българския и израелския народ няма да успее и отношенията ни ще се задълбочават все повечеrdquo;, посочи още министър Мисежников. Той изрази благодарност за личната съпричастност на българския държавен глава с жертвите и пострадалите от атентата в Бургас и даде висока оценка на работата на българските спасители, пожарникари и полицаи. bdquo;Изказвам специална благодарност на българските лекари, които помогнаха пострадалите израелски туристи да се завърнат в родината си в значително подобрено състояниеrdquo;, каза още министър Мисежников.

Стас Мисежников подчерта, че народът на Израел няма да забрави спасяването на българските евреи през Втората световна война и изрази благодарност към президента Росен Плевнелиев за личната му инициатива догодина да бъде отбелязана кръглата годишнина от историческия жест на българския народ.

По време на визитата си в България министър Мисежников е придружаван от водещи представители на израелския туристически бранш. bdquo;Израелските туроператори ще направят всичко необходимо терористичният акт да не хвърли сянка върху доброто приятелство, което имамеrdquo;, увери по време на срещата председателят на Асоциацията на израелските туристически агенции Йоси Фатаел.

Плевнелиев и Мисежников отново изразиха съболезнования на близките на загиналите от атентата в Бургас и споделиха надеждата си за скорошно възстановяване на пострадалите от терористичния акт.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст