ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

И Каталуния поиска помощ от правителството

Migration Image

Каталуния е поредният регион, който поиска финансова подкрепа от правителството на Испания, съобщават световните агенции. На 22 юли източният испански регион Мурсия също обяви това си намерение, след като два дни по-рано Валенсия стана първият регион, който се обърна за помощ към централното испанско правителство.

Те са се обърнали към нов публичен фонд за 19 млрд. евро, формиран от кабинета в Мадрид в помощ на затруднени региони.

Случващото се принуди някои от европейските лидери да призоват за незабавно прилагане на договорените през юни мерки в подкрепа на Испания, които включват директна помощ за испанския банков сектор. Според Испания, Италия и Франция е налице притеснително забавяне в прилагането на споразуменията от срещата на лидерите на Еврозоната от 29 юни. А скоростта в случая е от изключително значение за успеха на интервенцията, коментираха от испанското външно министерство.

В тази ситуация доходността по десетгодишните испански облигации достигна рекордните 7.6%, а от агенция Moody’s предупредиха, че е все по-вероятно Испания да поиска цялостен спасителен пакет за икономиката си.

Финансовият министър на Люксембург Люк Фриден заяви вчера, че страните от Еврозоната са готови да помогнат на Испания.

Каталония (също Каталуня или Каталуния; испански Catalun~a, каталонски Catalunya, окситански Catalonha) е една от 17-те автономни области в Испания. Тя се състои от четири провинции – Барселона, Херона, Лерида и Тарагона.

Въпреки малката си територия (32 114 кв. км) областта е първа по общ БВП и трета по БВП на човек от населението в Испания след Мадрид и Навара и е един от най-високоиндустриализираните райони в страната и Европа.

Селското стопанство е силно механизирано и високоефективно. Отглеждат се пшеница, ориз (делтата на река Ебро), плодове, зеленчуци, корков дъб. Каталония е най-големият производител на шампанско в света след Франция. Става въпрос за газираното вино Cava, което се пие предимно около коледните празници. Животновъдството е също добре развито – едър рогат добитък и овце се отглеждат най-вече в Пиренеите на север, а свине в равнинните и хълмисти райони на юг.

В Каталония са разположени два АЕЦ-а, три ТЕЦ-а и няколко по-малки, както и десетки важни ВЕЦ-а, разположени по пълноводните реки. Машиностроенето е добре развито. Произвеждат се автомобили (СЕАТ в Марторел, Нисан в Барселона), мотоциклети, компютри, техника, електроника, кораби. Съществуват стотици заводи, които призвеждат различни компоненти за автомобилостроителната промишленост. Химическата промишленост е с най-голям обем в Испания, а областта е и европейски център на химическа промишленост с най-важни заводи, разположени в Тарагона, Барселона, Реус, Оспиталет, Сабадел, Тераса, Херона и други. В Тарагона се намира един от най-големите нефтопреработвателни комбинати в Испания. Каталония е и най-голямият производител на текстил в страната с центрове Барселона и околните градове, Херона, Олот, Вик, Лерида. Хранително-вкусовата промишленост е повсеместно развита.

Транспортът е отлично развит – има над 1 200 км автомагистрали, голяма е гъстотата на железопътните линии, има три международни летища. Пристанището на Барселона е най-голямото на Средиземно море.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст