Дават 11 млн. лв. за 75 проекта за модернизиране на стопанства

Migration Image

Над 11 млн. лв ще бъдат разпределени между 75 проекта по мярката за модернизиране на земеделските стопанства, съобщи Министерството на земеделието. Петнайсет от тях идват от фермери, които планират да се занимават с биологично производство и да купят специализирана техника. Ще бъдат създадени насаждения от овошки и изградени поливни системи и огради за тях. По биологичен път ще бъдат отглеждани и маслодайни рози и лавандула. Един фермер ще инвестира в екологично чистото отглеждане на лешници, а други двама ndash; в градини за орехи и бадеми. Одобрени са и проекти за производство на билки, както и за строежа на модерен оранжериен комплекс за биологични краставици и домати.

Сред останалите проекти на растениевъдни ферми има такива за изграждане на тунелни оранжерии за сини сливи с фотоволтаична захранваща система, за купуването на прикачена техника за десертни лозя, както и на механизирана система за отглеждане на домати.

Голяма част от фермите ще инвестират в техника за управление на животински отпадъци и изпълнение на изискванията на директива на Европейската икономическа общност за опазване на водите от замърсяване с нитрати. Те ще купят колесни трактори с ремаркета за оборски тор, алуминиеви удължители, вилици за тор с крокодилен захват и други. Средствата, възлизащи на 11 053 939 лева, ще бъдат вложени и в доилни апарати и автопоилки, охладителни вани, централни млекопроводи и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст