През 1912 г. е роден Милтън Фридман

Migration Image

На 31 юли 1912 г. в Ню Йорк е роден американски икономист Милтън Фридман. Той завършва университета Rutgers през 1932-а. През 1988 г. получава Президентски медал на Свободата и Национален медал за наука през същата година. Той е широко признат като лидер на Чикагската школа за паричната икономика.

Милтън Фридман (на английски: Milton Friedman) е статистик, известен най-вече с работата си в областта на макроикономиката и своята защита на свободния пазар. През 1976 г. той получава Нобелова награда за икономика за неговите постижения в областта на анализа на консумацията, монетарната история и теория и за неговата демонстрация на сложността на стабилизационната политика. Той е най-известен сред учените с изключителения си принос в потребителските анализи, изследването, историята и теорията на паричната система, ценообразуването, и за неговите доказателства за сложността на стабилизационната политика. Според Фридман е напълно възможно да съществува постоянен икономически растеж и ниски нива на инфлацията, всичко което той изтъква като необходимо за това е добрата правителствена парична политика, от една страна, и фискална и регулационна политика, от друга.

Той е бил икономически съветник на американския президент Роналд Рейгън. Много правителства са практикували неговите ре-заявявания на политическа философия, която възхвалява и величае добротетелите на икномическата система на свободния пазар с малка интервенция от държавата. Списание Economist го възхвалява като най-влиятелния икономист от втората половина на 20 векhellip;вероятно и като цяло (2006 г.).

Отначало кейнсиански поддръжник на Новия курс и адвокат на правителствените интервенции в икономиката, през 50-те на 20 век неговата реинтерпретация на кейнсианската консуматорска функция подлага на изпитание основния кейнсиански модел. В Чикагския университет Фридман става поддръжник на опозиционирането на кейнсианската икономика. През 60-те той предлага алтернативна макроикономическа политика, известна като монетаризъм.

Умира на 16 ноември 2006 г. на 94-годишна възраст в болницата в Сан Франциско поради кардиологични проблеми.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст