Делян Добрев: Стимулираме инвестициите чрез ОП Конкурентоспособност

Migration Image

Стимулираме инвестициите чрез ОП Конкурентоспособност, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев в Добрич по време на празника на града.

Един от механизмите, чрез който министерството може да подпомогне бизнеса и развитието на икономиката в региона, е ОП Конкурентоспособност. По оперативната програма от юни досега са сключени договори за над 400 млн. лева, обяви Делян Добрев и допълни, че за този период на фирмите са изплатени над 80 млн. лева – толкова, колкото са получили през цялата минала година. Със средствата фирмите инвестират в закупуване на ново оборудване и подобряване на производството.

Като възможност за увеличаване на приходите на общините Добрев посочи промените в Закона за подземните богатства, с които е регламентирано 100% от концесионните възнаграждения от малки находища да остават в приход на общините, а за всички останали находища ndash; 50 на сто. За тази година това ще бъдат около 40 млн. лв., за миналата те са били 24 милиона.

Два проекта в Добрич на обща стойност 473 150 евро са спечелили стопроцентово финансиране от Международен фонд Козлодуй, съобщи още министърът. След приключване на проектите, училище и болница в града ще отговарят на стандартите за енергийна ефективност.

По думите му приходите от нощувки в хотелите през месец юли в областта са в размер на 15.5 млн. лв., а Добрич отбелязва ръст от 20 % в реализираните нощувки през месец август.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст