Дават старт на проекта за Българския Лувър

Migration Image

Вицепремиерът Симеон Дянков, министърът на културата Вежди Рашидов и министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова ще дадат днес официално началото на изграждането на Българския Лувър. Бъдещият Национален музеен комплекс ще се намира в бившите сгради на Техническия университет в София.

Средствата за изграждането на проекта са предоставени от Оперативна програма bdquo;Регионално развитиеrdquo; 2007-2013, като стойността на безвъзмездната финансова подкрепа е в размер на 27 251 872 лева. След проведен открит конкурс за проектиране в кв. 500 в София, на първо място бе класиран проектът на арх. Янко Апостолов. За изпълнител бе избран bdquo;Главболгарстройrdquo; АД.

Бъдещият Национален музеен комплекс ще има големи експозиционни площи, зали за гостуващи изложби, модерни фондохранилища и реставрационни ателиета с обща разгъната площ от 21 000 кв.метра. В двора на Музея ще има и голям скулптурен парк. Т.нар. Български Лувър няма да е просто музей ndash; в неговите пространства ще се съхранява паметта на нацията ни – от най-ранните икони до съвременни творби. Музеят ще дава и възможност за развитието на таланта на нашите деца – с изнесени часове в галериите, както е по света. Кв. 500 включва комплекс от сгради, собственост на Министерство на културата, в площта между бул. bdquo;В. Левскиrdquo; и улиците bdquo;Московскаrdquo;, bdquo;19 февруариrdquo; и bdquo;Оборищеrdquo;. Там в момента са разположени Националната галерия за чуждестранно изкуство и изградените нови хранилища за фонда на Националната художествена галерия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст