Младенов: Дваме над 40 млн. лв. за подобряването на условията на труд а

Migration Image

Над 40 млн. лева за подобряването на условията на труд в предприятиятията са предвидени по фаза 2 на схема bdquo;Безопасен трудrdquo;. Средствата са осигурени по Оперативна програма bdquo;Развитие на човешките ресурсиrdquo; (ОПРЧР), а крайният срок за подаване на проектни предложения е 26 ноември . Това обяви днес в Смолян министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на среща с бизнеса в Българо-германския център за професионално обучение. На срещата присъстваха около 70 представители, основно на хотелския и ресторантьорския бизнес. Информационният ден протече при голяма активност като над 50 фирми от района на Смолян, Разлог, Банско, Хасково и Благоевград се запознаха с програмите на ОПРЧР.

По време на срещата Младенов подчерта, че основен приоритет на социалното министерство е пазарът на труда. Чрез финансовата подкрепа на Оперативната програма министерството ефективно подкрепя младежката заетост, лицата от уязвимите групи на пазара на труда, както и програми за квалификация и преквалификация на заети и безработни, заяви още Младенов. Схема bdquo;Ново работно мястоrdquo;, която осигурява разходите за труд за млади безработни до 29-годишна възраст с бюджет е 18 000 000 лв. е сред най-атрактивните за бизнеса. Вниманието на работодателите привлече и схема bdquo;На пътrdquo;. Тя цели насърчаването на географската мобилност на работната сила чрез осигуряване на организиран транспорт до и от работното място за заетите за период до 12 месеца, посочи още Младенов.

Заместник-министър Зорница Русинова, изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова и представители на Агенцията за хората с увреждания разясниха актуалните схеми, които се изпълняват по ОПРЧР. В презентацията си Русинова представи и две нови схеми, чиято цел е да подобрят връзката между образованието и бизнеса. Схема ldquo;Развитие на професионалното образование и обучение в сътрудничество с работодателитеrdquo; ще стартира до края на месеца, обяви тя. Чрез нея ще се изградят образователни паркове в професионалните гимназии и училища. За въвеждането на ldquo;добри практикиrdquo; чрез схема ldquo;Без граници ndash; фаза 2rdquo; ще се реализират проекти за обмен на информация и иновативни практики с други държави-членки на ЕС. Крайният срок за кандидатстване е 25 октомври.

Бизнесът и местната власт имат нужда от квалифицирани кадри и развитие на регионалния бизнес климат, отбеляза кметът на града Николай Мелемов. Според него добри практики в тази насока предоставят схемите и програмите на ОПРЧР. В срещата се включи и областният управител на Смолян Стефан Стайков.

Предстоят още информационни дни в цялата страна, по време на които представителите на бизнеса ще бъдат запознати с възможностите, които им се предоставят по оперативната програма.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст