Наследник на италиански индустриалец пристигна специално за юбилея на панаира в Пловдив

Migration Image

Наследник на италиански индустриалец дойде специално за юбилея на панаира в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на международното изложение. Моят прадядо е бил участник в Първото българско изложение, затова дойдох на панаира в Пловдив специално за честването на 120-годишнината, заяви Валентино Вакаро, консултант на италианска фирма. Той е наследник на известния в миналото индустриалец Карло Вакаро, който е притежавал най-модерната тютюнева фабрика в България и основал тютюневия картел. Като предприемач Карло Вакаро станал известен именно по време на изложението през 1982 г., където имал собствен павилион за селскостопанска техника. Той създал и първото кино в София – bdquo;Модерен театърldquo;, а по-късно още няколко киносалона. Фамилията Вакаро била една от най-прочутите у нас до 1941 г., когато се изселва в Италия.

Баща ми често разказваше за моя прадядо и за панаира в Пловдив, затова дойдох за юбилея, заяви Валентино Вакаро. И аз, и колегите от фирма bdquo;Алтрафоldquo;, която е изложител на Есенния панаир, сме с много добри впечатления от това, което видяхме тук, добави той.

Италия е една от държавите, участвали в Първото българско изложение, които имат щандове в Юбилейната палата. Тя се представя със своята индустрия, културни забележителности и лютиерското изкуство на майсторите от град Кремона, които векове наред правят струнни музикални инструменти.

В Юбилейната палата гостуват още Австрия, Белгия, Полша, Румъния, Словакия, Унгария, Хърватска, Чехия и Великобритания, както и българските общини Пловдив, Асеновград, Велико Търново, Видин и Русе, които също са били съратници в основаването на панаирното дело в България.

На своя щанд Великобритания предоставя информация за технологиите, образованието и зелената енергия в Обединеното кралство. Забавната програма ldquo;Физика във вашите ръцеrdquo; на Стефан Николов, докторант в ПУ bdquo;Паисий Хилендарскиldquo;, може да се види от 16 до 17 часа в дните до 28 септември включително.

След ревюто на модни марки, Полша е подготвила и културна проява. На 26 септември от 14 часа меломаните могат да чуят клавирния рецитал на Йоанна Тшечак с творби на И. Н. Хумел, Фредерик Шопен, Карол Шимановски. Посолството на Словения е поканило формацията за фолклорни песни и танци bdquo;Етносldquo;, чиито концерти са от 11 до 12 часа. На белгийския щанд най-атрактивните продукти са бирата, шампанското и шоколада. Австрия рекламира екохрани.

Община Пловдив презентира Празниците на Стария град и предстоящото Международно 3D експо БГ. То ще се проведе от 24 до 28 април 2013 г. в Международен панаир Пловдив, като ще включва фестивал на късометражни филми, представяне на 3D продукти и иновации, трудова борса.

Русе акцентира на културния афиш и бизнеса, Велико Търново – на културния туризъм, Асеновград ndash; на историческите забележителности.

Посетителите на Юбилейната палата могат да видят колекции от снимки, материали, значки, медали, грамоти, картички, марки, отразяващи 120-годишната традиция на Международен панаир Пловдив.

Това са част от проявите, посветени на юбилея. Кулминацията на честванията е по време на Международния технически панаир, който продължава до 29 септември с участието на над 1250 фирми от 43 държави.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст