Съветникът на Обама похвали реакцията ни след атентата в Бургас

Migration Image

Съединените щати оценяват ангажираността на България в борбата с тероризма и са готови да работят заедно със страната ни за предотвратяване на нови терористични атаки. Това стана ясно след среща на президента Росен Плевнелиев в Ню Йорк със съветника на Барак Обама по въпросите за сигурността Джон Бренан. Пред българския държавен глава Бренан ни поздрави за професионалната реакция на българските институции след терористичната атака в Сарафово. Той даде високата оценка за сътрудничеството между специалните служби на България и САЩ в процеса на разследването на атентата.

Плевнелиев отново посочи, че България няма да пести усилия и средства, за да намери и накаже виновните за случилото се на 18 юли. По време на срещата са били обсъдени сътрудничеството в сферата на киберсигурността и противодействието на финансовите престъпления, а също така въпроси на регионалната и енергийната сигурност.

Процесите в Близкия изток и в страните от Северна Африка и възможностите да бъде използван българският опит в прехода на страните от т.нар. Арабска пролет, както и предстоящото посещение на президента в Държавата Израел бяха сред темите, които Плевнелиев обсъди в Ню Йорк с представители на еврейски организации. На срещата стана ясно, че се работи по програма за достойното отбелязване на 70-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Очаква се отбелязването на годишнината да включва редица събития в България и в други държави, като представителите на еврейските организации изразиха пред държавния глава подкрепа и готовност за участие.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст