Шефът на ОЛАФ похвали българското следствие

Migration Image

bdquo;Това, което установяваме, на базата на опита на ОЛАФ е, че нараства капацитетът на българската следствена система да реагира по отношение на явленията на международната транснационална финансова престъпност, а също така и на корупцията, която засяга европейските финансови интереси.rdquo; Това заяви генералният директор на Европейската служба за борба с измамите( ОЛАФ) Джовани Кеслер след среща с министър-председателя Бойко Борисов.

bdquo;Най-важното е, че има силна политическа воля за сътрудничество заедно с другите държави-членки и с останалите служби на Европейския съюз, да се води борба срещу този вид престъпленияrdquo;, отбеляза още Кеслер. Той допълни, че са налице увеличен брой на разследванията и засилено сътрудничество със службите на Европейския съюз. ldquo;България за Европейския съюз, за Европейската комисия и за нас в ОЛАФ е ключова държаваrdquo;, допълни Кеслер. Според него страната ни има знанията, уменията и добрите постижения в борбата с контрабандата на цигари и тютюн в Европейския съюз. bdquo;Това е явление, което засяга бюджета на нашите държави и възлиза на над 10 милиарда евро всяка годинаrdquo;, допълни генералният директор на ОЛАФ.

По време на разговорите с премиера Бойко Борисов беше обсъдена и необходимостта от съществуването на интегриран европейски подход към този вид престъпност. bdquo;Говоря за икономически и финансови престъпления, които засягат не само една държава, те засягат интересите на целия Европейския съюзrdquo;, заяви още Кеслер. Той съобщи, че е налице добро разбирателство и сътрудничество между ОЛАФ и България по отношение на инициативата за създаването на Европейска прокуратура.

bdquo;Фактическата обстановка налага създаването на подобна институцияrdquo;, отбеляза от своя страна министър-председателят Бойко Борисов. Той изрази увереност, че темата ще бъде поставена на дневен ред в европейските институции в края на тази или началото на следващата година.

bdquo;Винаги сме твърдели, че в Европа трябва да има и европейски прокурор, който да действа на територията на всички държави-членки. Вярваме, че това ще бъде само за добро – Европейската прокуратура и Европейската полицейска служба да действат съвместно с регионалните или държавните структури на тези 28 държавиrdquo;, допълни още Борисов.

В рамките на срещата премиерът запозна генералният директор на ОЛАФ с развитието по делото bdquo;САПАРДrdquo; и проекта за АЕЦ bdquo;Беленеrdquo;. bdquo;Ще изчакаме до края на съдебната рпоцедура по делото защото трябва да се разбере как е възможно на базата на едни и същи доказателства, лица в една държава да са осъдени, а в друга държава да не са осъдени. Трябва да видим дали това е проблем на законодателството или проблем в разследването. Ще видим и ще си извлечем поуките на европейско равнище и на национално равнищеrdquo;, заяви Кеслер. bdquo;Въпросът е, че няма причини, няма никакъв смисъл да има за един и същи факт, който в случая е българо-германски факт, две съдебни процедуриrdquo;, допълни директорът на ОЛАФ. Според него именно за подобни случаи е наложително да има една европейска прокуратура и едно съдебно решение. bdquo;ОЛАФ няма компетенции и не е предприел действия относно bdquo;Беленеrdquo;, но следи случая с българската държаваrdquo;, допълни Кеслер.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст