Антимафиоти резнаха сайт за филми

Димитър Георгиев

Антимафиоти от сектор Компютърни престъпления и интелектуална собственост при ГДБОП закриха в петък (29 септември) един от популярните у нас сайтове за разпространение на филми gledaifilmi.net. Според съобщение на пресцентъра на МВР той е осъществявал незаконна дейност без съгласието на правоносителите.

По време на разследването служителите на ГДБОП установили, че сайтът е собственост на членове на сдружението за защита на правата върху обекти на интелектуална собственост. Любопитното е, че организацията притежава законно основание за разпространение на филми на територията на България. Чрез страницата gledaifilmi.net собственикът обаче създал огледален сайт с интернет адрес http://gfilmi.com. Антимафиотите твърдят, че по този начин в продължение на три години е бил осигуряван незаконен достъп на потребителите на интернет до огромен брой филми, които са защитени обекти на авторското право.

Операцията стана факт два дни след 11-ата Международната конференция Новото лице на дигитализирания бизнес, която се проведе в хотел Шератон под патронажа на вътрешния министър Цветан Цветанов. Заместникът му Димитър Георгиев подчерта при откриването на форума, че борбата с киберпрестъпността е сред основните приоритети на МВР, а България е водещ координатор в реализирането на противодействието на този вид престъпления в района на Югоизточна Европа. Според Георгиев все повече хора използват компютрите и интернет в ежедневието си, пазаруват онлайн, забавляват се онлайн, използват активно и социалните мрежи, но не всички познават достатъчно добре заплахите в глобалната среда. Антимафиотската дирекция на МВР разработва проект Развиване на българската национална платформа за борба с киберпрестъпността, насочен към ограничаване на размера на престъпленията, извършвани чрез интернет.

Закриването на сайта gledaifilmi. net предхожда и започващата след броени дни в София Втора регионална конференция за борба с киберпрестъпленията в Югоизточна Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст