Полурокади в общинските фирми

Столичните общински съветници не сметнаха за необходимо да проведат дебат за назначаването на новите фигури в директорските бордове на общинските фирми.

Без никакви дискусии, обосновки или въпроси мнозинството от ГЕРБ в Столичния общински съвет назначи през седмицата директори на Галатея, Спортна София и Лозана. С това управниците сложиха кръст на обещанията си за открити и прозрачни конкурси, с които да се избират шефовете на общински фирми. Надпревара може наистина да е имало, но отпадналите кандидати така и не станаха ясни. Не се разбра и каква програма, стратегия или визия за развитието на компаниите са предложили избраниците. Затова пък се очерта партийно-квотният принцип, въведен още през 90-те от Стефан Софиянски и Антоан Николов. БСП и СДС ще получат по едно директорско място в тричленните бордове на Галатея и Спортна София. А за управата на Лозана просто не е имало желаещи.

Интересно е, че и в трите фирми остават някои от предишните им директори, въпреки че от години се критикува лошото им управление. В Галатея например, която стопанисва бившите ученически лагери на София и редица атрактивни имоти, остава Петър Петров – баща на телевизионния водещ Росен Петров. С местата си обаче се разделят досегашният изпълнителен директор Красимир Костов и Параскева Гергова. Костов е участвал в конкурса, но не е успял да събере необходимия брой точки, докато Гергова въобще не е подала документи. На място на двамата влизат Весела Карадимитрова (ГЕРБ) и Христо Проданов (БСП).

В Спортна София рокадите засягат само един от шефовете – Динко Дуков. На негово място влиза Николай Крулев, който е бил в управлението на държавната Национална спортна база. Изпълнителният директор от времето на Стефан Софиянски – Бойко Додов, ще продължи да ръководи фирмата заедно с новия главен секретар на СДС и бивш кмет на район Студентски Константин Арабаджиев, който също запазва поста си в директорския борд.

В Лозана, която се занимава с хората в неравностойно положение, има само едно ново попълнение – Юли Андреев. Досегашната директорка Калинка Георгиева остава в борда, но вероятно ще бъде сменена на челното място именно от Андреев. От фирмата излизат Валентин Костов и Иван Радев. Комисията по избора не е успяла да избере трети член на борда и затова временно ще бъде назначена Анна Първанова Манчева-Димова до провеждането на нов конкурс.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст