Раздават се проекти на приближени фирми

Migration Image

Илияна Йотова е родена на 24 октомври 1964 година. Завършила е българска и френска филология в СУ Св. Климент Охридски. Има специализации в Националното училище по администрация във Франция и в Центъра за европейски науки в Страсбург. Работила е като репортер, редактор, водещ и директор на дирекция Новини и актуални предавания в БНТ. Била е депутат в 40-ото Народно събрание, ръководила е пресцентъра на ВС на БСП. От юни 2007 г. е депутат в ЕП от групата на европейските социалисти (ПЕС). Женена, има един син.

Г-жо Йотова, с какво изборът на Станишев за председател на ПЕС ще бъде от полза за България?

– За първи път български политик заема толкова висок пост след промените в Европа. Това освен признание за личните качества на лидера на българските социалисти е признание и за БСП. С този избор се легитимираме като модерна и съвременна европейска партия. Освен престиж Станишев поема голяма отговорност. Заедно с лидерите на националните партии той ще трябва да предложи нова политика за развитие на Европа, за изход от кризата, нова социално-икономическа алтернатива и да намери ярки и убедителни лица, които да я отстояват. Десният модел на управление се провали, хората се отвратиха от политика и политици, които им предлагат нови и нови финансови ограничения, съкращения и мизерия. На всичко това трябва да се намери ново решение и това са очакванията от левицата и в Европа, и в България.

Как може председателят на ПЕС да влияе върху решенията в ЕС?

– Той има пряко участие в дискусията и вземането на решения. Позициите на левицата се изработват съвместно от ръководителите на леви правителства, ръководствата на европейските социалисти и групата на социалистите в ЕП. Това влияние става все по-силно, особено след изборите във Франция, които разчупиха тандема Меркел – Саркози , наложил най-рестриктивната политика в Европа. Нашата теза е, че така, както страните ще бъдат наказвани за превишен бюджетен дефицит, така трябва да има наказание и за високи нива на безработица. Огромни са възможностите за лобиране не само на отделни политики, но и за важни въпроси, засягащи страната ни.

След поемането на поста му ще се чуват ли по-силно критиките на БСП към кабинета Борисов?

– Проблемът не е в чуваемостта на критиките. ГЕРБ върна назад европейското развитие на страната. Отдавна се изключихме от дискусията в Европа по глобалните въпроси за изхода от кризата, за бъдещето на ЕС, за финансирането на общността, за разширението на съюза. Поведението ни се клатушка между послушанието към Меркел и нихилизма по отношение на европейските институции. Няма позиция, добра или лоша, която да носи български етикет. Но битката с Борисов ще се води на български терен, защото негативните последствия от неговото управление засягат най-вече българските граждани. С едно обаче няма как да се примирим – опитите на управляващите политици да отнемат правото на българските граждани на избор и да нарушават човешки права. Това вече поставя под съмнение самото ни членство в общността. Сигурна съм, че Сергей Станишев ще използва цялото си влияние, механизми и лостове, за да се гарантират нормални и свободни избори в България. През 2011 г. ГЕРБ открадна резултатите от изборите чрез безпрецедентен натиск, страх, репресии и купуване на гласове. Това не трябва да се допуска повече.

Как сестринските ви партии в Европа приемат факта, че новият им председател е прокарал в собствената си страна плоския данък?

– Никога не е имало дискусия по тази тема в парламентарната група. Тези, които се интересуват, знаят, че БСП управляваше със сложна коалиция и трябваше да се търси баланс. Освен това плоският данък беше приет в друга икономическа ситуация – не бяхме в криза, дойдоха повече от 6.5 млрд. чуждестранни инвестиции, българските фирми работеха. Решението извади голяма част от тях от сивия сектор и стимулира малките и средните предприятия. Плоският данък можеше да бъде ревизиран във всеки един момент, ако имаше необходимост. Както виждате, и днешното правителство не се отказва от него, въпреки че Дянков унищожи българския бизнес, в резултат на което днес сме отново най-бедната държава в Европа.

Лесно ли ще е за Станишев да съчетава двата поста?

-Той има богат опит и сигурно е преценил. Успехът му зависи от екипите, с които работи в България и Европа. Предстоят важни избори за български, а след това и за европейски парламент. Смятам, че ще има и подкрепа от активисти, които не биха пожалили време и сили.

Конгресът на ПЕС бе преместен от Букурещ в Брюксел заради политиката на румънския премиер Виктор Понта. И вие, и Станишев го защитихте. Каква е позицията ви в крайна сметка – има ли нарушаване на принципите на демокрацията в Румъния?

– Ситуацията в Румъния беше обсъждана в Европейския парламент на първата ни пленарна сесия. Получи се остър дебат, присъстваха румънски министри и комисарят по правосъдието Вивиан Рединг. Не сме адвокати на никого, но искахме от комисията да прилага еднакви стандарти към държавите членки. Не е редно Виктор Орбан в Унгария да бъде формално порицан за много по-сериозно нарушаване на демократичните права на унгарците, а в същото време Понта да бъде заклеймяван и да се прилага специален мониторинг за Румъния. Заради това се постави в риск членството й в Шенген. Не може комисията да определя отношението си според партийния цвят на правителствата в Европа. Създаде се напрежение и затова решихме – за да не се измества темата на конгреса, мястото за провеждането му да бъде променено. Между другото на дискусията в Страсбург наред с Румъния неизменно бе споменавано името на България като пример за нарушаване на демократични правила.

Направи ли според вас правителството достатъчно, за да не бъде забранено производството на ориенталски тютюн, което ще засегне поминъка на 200 хил. граждани?

– Никой не може да забрани каквото и да е производство. Преди две години Европейската комисия предложи промени в директивата за тютюна и тютюневите изделия. Появиха се информации, че наред със забраната на химическите ароматизатори в цигарите ще бъдат наложени ограничения за използването и на натуралните – мента, ванилия, както и на ориенталския тютюн, който също се употребява като ароматна съставка. През 2010 г. българското правителство не реагира и не изпрати представители в работните групи по изготвянето на тези промени. До два месеца тези поправки ще влязат за разглеждане в ЕП. През седмицата министър Найденов ми се обади, за да ми каже, че има уверенията на комисаря по здравеопазване, че ориенталският тютюн няма да бъде засегнат. Това значи, че сме си свършили работата.

Ще направи ли ОЛАФ проверка по сигнала ви за злоупотреба в земеделското министерство?

– Да, ще бъдат спазени законовите срокове за проверка – два месеца след подаването на сигнала. Очаквам резултатите.

Прави впечатление, че в Европарламента са възможни тематични коалиции между БСП и ГЕРБ, като например за Македония , между Андрей Ковачев и Евгени Кирилов и срещу забраната на ориенталския тютюн между вас и колегата ви Владимир Уручев. Каква е разликата между работата с представители на други партии в българския и в Европейския парламент?

– Има голяма разлика. Първо, в ЕП не може да има такъв диктат на мнозинството, какъвто има у нас. Не може да има такава арогантност и натиск. Когато трябва да се защити националният интерес, партийните пристрастия отстъпват. По неписани правила цялата българска делегация се събира всеки вторник по време на сесиите в Страсбург, за да си сверим часовниците. Работим в различни комисии, информираме се взаимно, лобираме за националния интерес сред останалите делегации. Винаги съм била против вътрешнополитическите проблеми да се решават на европейска сцена. Така постъпваше Румяна Желева в предишния мандат, което беше грозно и недостойно. В крайна сметка загуби България.

Има обаче някои случаи, в които трябва да реагираме. Например при заплаха за демокрацията, каквато имаше при изборите през 2011 година. Не може да се прави вот по байганьовски в страна членка на ЕС. Другата тема са злоупотребите с европейските средства. Разполагаме с достатъчно много информация и сигнали от страната, че в момента върви ускорено раздаване на проекти по оперативните програми. Те се дават на приближени фирми, приближени общини и една част от тях се заделя за партийната каса на ГЕРБ. За тези две теми няма да се примирим и ще сигнализираме европейските институции.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст