Новият ВСС пое кормилото на Темида

Новите и старите членове на ВСС си направиха обща снимка

Новите 22-ма членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес встъпиха в длъжност на официална церемония в тържествената зала 15 на Съдебната палата. Събитието бе уважено от президента Росен Плевнелиев и председателя на парламента Цецка Цачева и шефа на правната комисияnbsp; Искра Фидосова. Премиерът Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветано не се появиха, въпреки че бяха поканени.

Церемонията по предаването на щафетата между стария и новия кадрови орган бе открита от министъра на правосъдието Диана Ковачева. Тя пожела на бъдещите кадровици на Темида кураж, енергия и много вдъхновение.
Главният прокурор Борис Велчев, чийто мандат изтича през февруари следващата година каза, че се чувства особено, защото това е третият ВСС, с който му предстои да работи. Той помоли новите членове да забравят лозунгите и да се концентрират върху решенията, които биха могли да се справят с проблемите в съдебната система. Като най-важен Велчев определи натовареността на магистратите. Главният прокурор изчетка старите членове на ВСС, че са работили честно, което е малко спорно с оглед на непрекъснатите скандали в които се въртяха кадровиците.nbsp; nbsp;

Председателят на парламента Цецка Цачева припомни за механизма за сътрудничество и проверка от страна на Европейската комисия, който пожела да отпадне в мандата на този ВСС. Дай боже, защото мандатът е цели пет години!
Президентът Росен Плевнелиев пожела на магистратите да бъдат мъдри и прозрачни, но и работещи и да взимат решения не под диктата на Брюксел или заради партийни зависимости, а заради справедливостта.
Крайно време е да има резултати, а не само обещания за реформи, подчерта президентът и посочи, че всички политици и магистрати можели да се познаят по делата им.
Представляващия стария ВСС Анелия Мингова се обърна към наследниците си във ВСС с думите, че ще срещнат повече критики, отколкото похвали и им пожела по-малко вътрешни конфликти и повече кредит на доверие както от обществото, така и от магистратите.

Новият ВСС започна работа две часа след официалната церемония. На първото заседание 17 от новите членове на съветаnbsp; избраха Соня Найденова за представляващ съвета. Найденова беше предложена от председателя на Върховния административен съд Георги Колев. Тя бе избрана във ВСС от парламентарната квота по предложение на партия ГЕРБ.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст