Турция обстрелва с артилерия и самолети сирийски военни части

Migration Image

Артилерия и самолети F-16 на турската армия обстрелват позиции на сирийския режим на границата между двете страни. Има силни експлозии на сирийска територия. Атаката е в отговор на смъртта на петимата цивилни в турско село Акчъкале, които загинаха, след попадение на сирийски снаряд вчера. Официален Дамаск съобщи, че разследва източника на минометния обстрел и призова Анкара към сдържаност след ответния артилерийски обстрел.

Анкара незабавно поиска среща на съюзничите от НАТО, позовавайки се на член от колективния договор за отобрана, според който, ако държава от Алианса бъде нападната, то тя може да поиска намесата на саъзниците си, за да се защити от агресора. В извънредна среща на посланиците на НАТО снощи Северно атлантическият пакт подкрепи Турция и призова Сирия да уважава международното право. bdquo;Алиансът продължава да подкрепя Анкара и изисква незабавно прекратяване на подобни агресивни действия срещу Турция и призовава сирийския режим да прекрати явните нарушения на международното правоrdquo;. Това се посочва в официално изявление след срещата на военната организация.

Турция призова Съвета за сигурност на ООН да предприеме действия, за да възпре сирийската агресия срещу турската територия. bdquo;Това представлява грубо нарушаване на международното право, както и накърняване на международния мир и сигурност. Турция призовава за незабавен край на подобни неприемливи нарушенияrdquo;, заяви турският представителят в ООН Ертугрул Апакан в писмо до сегашния председател на Съвета Герт Розентал.Очаква се днес Съветът за сигурност остро да осъди в декларация с необвързващ характер сирийския обстрел и да поиска от Дамаск да спазва териториалната цялост на съседите си.

Белият дом остро осъди атаката срещу турските граждани и заяви пълна подкрепа за Анкара. Подобна позиция изрази и Великобритания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст