Августина Цветкова: Жените са ценен актив в сектора на сигурността и отбраната

Migration Image

bdquo;Възприемането на жените като ценен актив и насърчаването на различността в сектора на сигурността и отбраната е гаранция за по-доброто разбиране на сложните проблеми и разработването на адекватни иновативни решенияldquo;. Това заяви заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова по време на конференцията bdquo;Партньорство за промянаldquo;, която се провежда в косовския град Прищина.

Реален мир и стабилност могат да бъдат постигнати чрез осигуряване на конструктивно и изразително участие на жените в реформата на сектора за сигурност на дадена страна и допълни, че реформата цели да доведе до трансформация на институциите към по-голям професионализъм и отчетност, като равнопоставеността на половете следва да се превърне в част от нея и да бъде мерило за устойчивостта й, заяви още Цветкова .

bdquo;Предстои да се преодолеят много бариери като несъвършенствата в самите структури и bdquo;минусиldquo; в мисловната нагласа и културатаldquo;, отбеляза заместник- министърът на отбраната .

bdquo;Ръководителите, отговорни за формирането на политики на най-високо стратегическо ниво, мъже и жени, трябва да бъдат в първите редици със своя пример и да предоставят правилната юридическа и политическа рамка, за да се подпомогне трансформацията в начина на мислене и да се осигурят равностойни възможности за професионално развитиеldquo;, подчерта Цветкова. Като пример тя посочи указанията на военния министър Аню Ангелов за това, жените да получат достъп до всички командни курсове в страната. Резултатът се очаква след няколко години, когато жените ще могат да заемат командни позиции в българските въоръжени сили.

Пред участниците в Конференцията, заместник-министър Августина Цветкова разясни и българския проект bdquo;Ролята на жените в сигурността и отбранатаldquo;, който се реализира през юли в България, в рамките на Процеса на срещи на министрите на отбраната от Югоизточна Европа (SEDM) и инициативата на НАТО bdquo;Интелигентна отбрана. bdquo;Целта на форума беше да сложи началото на процес, насочен към високите нива, който в резултат да доведе до по-добро интегриране на перспективата за равнопоставеност на половете в институциите от сферата на сигурността и отбранатаldquo;, поясни Цветкова.

В Прищина заместник-министърът на отбраната се срещна с българския контингент в KFOR. Тя разговаря и с командващия на коалиционните сили генерал-майор Фолкер Халбауер. Цветкова декларира, че България ще продължи настоящото си участие в операцията, а през 2013 г. ще разшири присъствието си с четирима военнослужещи към Многонационалното интегрирано логистично формирование за контрол на придвижването.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст