ГДБОП пресече незаконна престъпна дейност със софтуерни продукти

Migration Image

Служители на сектор bdquo;Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазартrdquo; към Главна дирекция bdquo;Борба с организираната престъпностrdquo;nbsp; проведоха полицейска операция за пресичане и предотвратяване на престъпна дейност, свързана с незаконно използване на бизнес софтуерни продукти и специализирани програми. В хода на акцията са проверени офиси на фирма в столицата, занимавала се с разработка на гама от професионални и полупрофесионални мултимедийни устройства, предназначени за многоканален запис, възпроизвеждане, обработка и управление на аудио сигнали, дизайн, производство и маркетинг на иновативно дигитално аудио оборудване за музикалната и филмовата индустрия.

От офисите антимафиотите иззели 24 компютърни системи с нелицензирани специализирани софуерни продукти ndash;bdquo;Corel Draw, Windows Server, Microsoft Office Pro, Adobe Acrobat Distiler, Adobe Acrobat Pro, Photoshop Adobe, Auto CAD, Office Basic, Nero 6, Win Rar и др.. Иззет е и специализиран софтуер bdquo;Solid works 2012ldquo;, струващ около 10 000 евро. Според експерти нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер, са на стойност за над 150 000 лева.

Установено е, че фирмата е изградила широка мрежа от дистрибутори на територията на страната и рекламирала дейността си посредством чуждестранни интернет сайтове, достъпни от цяла Европа.

Образувано е досъдебно производство за престъпление по чл.172а от НК. Статистиката сочи, че превантивните действия на антимафиотите свързани с пиратството на територията на страната са довели до ограничаване на същото с над 40% за последните 12 години. Системните действия на ГДБОП по противодействие на организираната престъпност в областта на посегателствата над интелектуалната и индустриалната собственост са в изпълнение на Стратегията на МВР и Плана за действие приет от ldquo;Съвета за защита на интелектуалната собственостrdquo;.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст