ЕЦБ в готовност за действие

Марио Драги

Еврото докосна 1.30 щ. долара на 4 октомври, след като управителят на Европейската централна банка Марио Драги отчете напредък на засегнатите от кризата държави от еврозоната и потвърди, че единната европейска валута няма алтернатива. На пресконференцията в Любляна, след официалното съвещание на банковия управителен съвет, Драги каза, че има готовност да започне покупките на държавни облигации по обявената на 6 септември програма. Както се очакваше, ЕЦБ остави без промяна – 0.75%, основната лихва в еврорегиона.

Европейските централни банкери прогнозират, че икономическият растеж на общността ще остане слаб. Напрежението на финансовите пазари на някои страни членки ще продължи, както и висока несигурност, която притиска доверието и оптимизма на хората. Драги очаква годишната инфлация да падне под тавана от 2% през 2013-а.

Както може да се очаква, фундаменталните показатели на еврорегиона не са добри.

Безработицата в еврозоната е достигнала 11.4%

през август, точно колкото са ревизираните й стойности през юли и през юни, съобщи статистическата служба на Европейския съюз Евростат. Това е най-високото й равнище, откакто през 1995-а започват да се събират статистически данни. Причина за бедственото положение е кризата на държавния дълг в региона, която тласка икономиките в рецесия и принуждава фирмите да съкращават служители и да отлагат инвестиционните си проекти. Безработицата в Германия се е запазила 5.5% през август, във Франция е била 10.6%, а в Испания е скочила до 25.1 процента.

Евростат отчита още, че през септември без работа са били 18.2 млн. души – с 34 хил. повече, отколкото през август. Тези числа показват, че безработицата продължава да расте и вече не е проблем единствено на страните от периферията на общността, защото пазарите на труда отслабват и в партньорите им от ядрото. Така че тя може да се превърне в следващия въпрос с огромно значение за управлението на кризата в региона.

Продажбите на дребно обаче са се увеличили неочаквано с 0.1% през август спрямо юли заради възроденото потребление в Германия. В сравнение със същия период на 2011-а обаче те са намалели с 1.3 процента. В Германия месечният ръст на продажбите през август е бил 0.3%, в Испания – 2.1%, а във Франция е отчетен спад с 0.8 процента.

Производствените сектори

от двете страни на Атлантика

се движат разнопосочно. Щатското производство отчете неочакван подем през септември, който говори за стабилизиране след трите месеца на спад. Индексът на Института за управление на доставките се е повишил от 49.6 пункта през август на 51.5 през миналия месец. Новината бе приета с ентусиазъм от фондовите борси и качи пазарните оценки на фирмените акции. Септемврийски подем има и в сектора на услугите на САЩ, който обхваща около 90% от икономиката на страната. Индексът, който отчита активността в него, се е повишил от 53.7 пункта през юли на 55.1 през миналия месец.

За разлика от Щатите, производството на еврозоната се е понижило за 14-и пореден месец през септември, което предполага, че икономиката на общността ще трябва да се бори, за да не изпадне в рецесия през третото тримесечие. Индексът на Маркит икъномикс, който следи сектора, е бил 46.1 пункта, а най-ниската му стойност от 44 точки е отчетена през юли. Доверието в икономическата перспектива на еврозоната се е понижило през септември – сигнал, че правителствата все по-трудно ще успяват да запълват бюджетните си дупки.

Във Великобритания производството е спаднало по-силно от очакванията на икономистите, а заявките за износ са намалели за шести пореден месец. Производственият индекс се е понижил от 49.6 пункта през август на 48.4 през септември.

В Китай производственият сектор отчете 11-и пореден месец на спад, увеличавайки натиска върху правителството да въведе мерки за насърчаване на растежа.

У нас

междубанковият валутен пазар през седмицата беше много активен. Средният дневен валутен оборот достигна 3048.6 млрд. евро (5962.5 млрд. лева). Сделките в щатски долари заемаха 0.9% дял от купената и продадена валута.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст