Какво се случва с колекциите на диктаторите?

Бившият корейски диктатор Ким Чен Ир беше истински киноман.

На този свят нищо не е вечно, включително и тиранията. Отдавна е доказано, че колкото и могъщ да изглежда един диктатор, рано или късно губи властта си. После създадената от него система загива, а новите управници трябва да решат как да се справят с това, което е останало след поредния вожд на народите. В такива случаи най-невинното наследство сякаш се оказват вещите, които диктаторът и близките му са колекционирали, без да щадят държавните финанси, а понякога и живота на поданиците си.

Напоследък властите в Манила, столицата на Филипините, се чудят какво да правят с наследството на Фердинанд Маркос, управлявал страната от 1972 до 1986-а. За разточителството на този диктатор, и особено за харчовете на съпругата му – Имелда, се разказват легенди. Чуждестранните медии писаха, че госпожа Маркос не употребява напитки, по-евтини от сто долара, и дори използва тоалетна хартия, която струва 20 долара рулото. Навремето Имелда пътуваше със собствения си самолет. При задграничните си пътувания обаче понякога се унижаваше да прекара полета в бизнес класа. Но и тогава успяваше да се поглези. Веднъж по време на 23-минутен полет от Лондон до Амстердам тя успя да похарчи около 17 хил. долара. Разбира се, парите бяха от държавния бюджет. Веднъж уморената от приказките за невероятното си прахосничество Имелда казала: Омръзна ми да слушам: милион за това, милион за онова… Това са такива дреболии!.

Музей на изтлелия разкош

nbsp;

След въстанието през 1986-а сваленият диктатор Маркос и семейството му бягат в САЩ, като зарязват в Манила 50 куфара със скъпоценности и голяма колекция от картини. Става дума за 175 платна, сред които работи на Микеланджело, Ботичели, Каналето и други известни живописци. Най-голямата изненада обаче се оказа гардеробът на първата лейди, която получи прозвището Пеперудата заради любовта си към скъпите тоалети. Сред вещите й бяха намерени над 500 сутиена, някои непробиваеми за куршумите.

Корасон Акино, която смени Фердинанд Маркос на поста държавен глава на Филипините, изложи пред президентския дворец Малаканг хилядите чифтове обувки на Имелда като символ на разкошния живот на бившата първа лейди. Подобно разточителство неизбежно бие на очи, особено във Филипините, където милиони хора и досега живеят в нищета и ходят боси. След оттеглянето на Акино през 1992 г. обувките и други вещи на семейство Маркос бяха складирани в мазетата на двореца, където останаха в продължение на 18 години сред влага и термити. За щастие през 2001 г. около 800 чифта бяха преместени в Музея на обувката в Марикин.

Преди две години 150 кутии с дрехи, обувки и други предмети на бившите управници бяха извадени от мазетата и предадени на Националния музей в Манила. Там били подредени в просторна стая на четвъртия етаж и забравени до август тази година, когато помещението бе наводнено от проливен дъжд. Когато музейните работници отворили кутиите, останали поразени от съдържанието им. Веднага ги преместили на сухо място, а част от предметите отишли в музейната лаборатория за оценка на щетите.

Колекция от телохранителки

nbsp;

На фона на увлеченията на другите диктатори хобито на Муамар Кадафи се отличава със своята оригиналност и практичност. Ръководителят на Либийската Джамахирия, който беше убит преди година, колекционираше… жени охранителки. Да пазиш либийския лидер, разбира се, беше престижно, но и много отговорно. Затова жените бяха обучавани в специален колеж, откъдето излизаха опитни убийци, стрелящи с всички видове оръжия, управляващи всякакви транспортни средства и запознати с всички разновидности на взривовете и отровите. Ако охранителките на Кадафи можеха да участват в състезания по източни бойни изкуства, вероятно биха спечелили множество медали.

Всичките 40 охранителки на Кадафи, подбрани лично от него, се бяха заклели да жертват без колебание живота си за него и при необходимост изпълняваха обещанието си. През 1998-а, когато по диктатора внезапно бе открит огън, бодигардът Айша го закри с тялото си.

Преди време малтийски вестник публикува разговор на Серхам Сегюв, психолог и журналист, с някои от телохранителките на Кадафи. В разговора жените признаха, че са били подложени на сексуално насилие от страна на роднините на диктатора. Сегюв се оказа първият и последен журналист, беседвал с пазачките на Кадафи. След края на гражданската война те просто изчезнаха. Само от време на време от Либия идват съобщения за намерени трупове на жени, които външно приличат на амазонките на Кадафи.

Филмотеката на Ким за Ким

nbsp;

Ръководителят на Северна Корея Ким Чен Ир, който умря в края на 2011-а, също беше колекционер. Хобито му обаче позволява да бъде квалифициран като почитател на изкуството, защото страстно обичаше киното. Филмотеката му, една от най-големите в света, включва не по-малко от 20 хил. ленти. Казват, че Ким Чен Ир е гледал всяка от тях поне по веднъж, а според личните му признания се е наслаждавал на Отнесени от вихъра цели 27 пъти. Сред любимите му филми бяха и тези за Джеймс Бонд и Рамбо.

Вождът на КНДР имаше разкошен дворец във всяка от деветте провинции на страната, като всеки от тях бе снабден с кинозала. Ким Чен Ир дори написа книга за киното, която беше преведена на английски и се продаваше доста добре в чужбина, освен това откри Институт по кинематография в Пхенян. Няма съобщения какво се е случило с колекцията на корейския диктатор. Но най-вероятно сега й се любува Ким Чен Ун, който споделя любовта на баща си към киното.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст