Проходи комисията за лов на атомни вещици

Много тайни и пари са закопани на площадката на АЕЦ “Белене”.

С повече от три години закъснение депутатите гласуваха през изминалата седмица за създаването на анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства по проекта Белене от 2002-ра до края на март 2012 година. В нея участват 13 депутати, като за председател беше избран Диан Червенкондев от ГЕРБ, а негов заместник е Иван Иванов от Синята коалиция. Заседанията на комисията ще се излъчват по БНТ и БНР.

Подобна структура трябваше да има още в началото на мандата на ГЕРБ, която внимателно да проучи и извади наяве всички документи, имащи отношение към новата атомна централа. Като например докладите на американския посланик в София Нанси Макълдауни от февруари и юли 2009-а, изтекли в сайта WikiLeaks. В тях се казваше, че Националната електрическа компания, която държи 51% от проекта (останалите 49 на сто са за стратегическия инвеститор по това време – германската RWE), е натискала да се започне фазата Подготовка на площадката през септември 2009 г., още преди да е завършило разрушаването и и преместването на съществуващата стара инфраструктура.

Прикрити интереси – на сегашното, оглавявано от БСП правителство, на НЕК, на обвързани политици, български енергийни олигарси и руски инвеститори – продължават да бутат напред проекта. След съживяването на АЕЦ Белене съответната техническа документация, разрушаването на старите конструкции и подготовката на площадката не са проверявани, одитирани или одобрявани от Международната агенция за атомна енергия, отбелязва Макълдауни.

Интересен е и докладът на Велко Пеев, старши одитор в Българския енергиен холдинг, в който се описват поредица от, меко казано, тревожни констатации след подписването на предварителния договор между Атомстройекспорт и НЕК през 2006-а. Например през януари 2005 г. е било договорено архитект-инженерът Парсънс да получи близо 16.9 млн. евро за услугите си. Впоследствие обаче НЕК е предоговорила и платила на фирмата до 30 юни 2009-а общо 69.78 млн. евро, или над четири пъти повече от първоначалното споразумение.

Одитната проверка е установила още, че част от фактурите, издавани от архитект-инженера, не са били попълвани съгласно изискванията на българското законодателство, липсвали са имена и подписи на съставителите им.

От същия документ се разбра, че най-големият номер е бил скроен с изкупуването на старото оборудване от централата. Първоначално, в отчет от август 2007-а, пазарната му цена е определена на 295.98 млн. евро. Въпреки това то е спазарено за далеч по-скромните 205 млн. евро, но дори и от тях НЕК взима едно голямо нищо. Според одитора електрокомпанията е издала фактури за плащания от страна на Атомстройекспорт само за 87.61 млн. евро. Остатъкът от близо 117.4 млн. евро странно защо е бил използван, за да се покрият разходите по митническото облагане, транспорт и допълнителното обследване на оборудването в Русия.

Ако от ГЕРБ се бяха поразмърдали тогава, вероятно нямаше да сме в сегашната разкрачена ситуация с втора атомна. И прокуратурата нямаше повече от година да цикли на едно място при установяването на злоупотребите при проекта Белене.

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст