Емил Димитров накисна страната

Migration Image

Депутатът лобист от ГЕРБ Емил Димитров забърка страната ни в скандал. Преди дни стана ясно, че Европейската комисия е поискала да бъдат спрени плащанията по два проекта, тъй като започва разследване за нередности при харченето на евросредства. То е поискано от евродепутата от групата на зелените Никос Хрисогелос след получен през февруари сигнал от Коалиция За да остане природа в България, че с пари от еврофондовете на практика се подпомагат ловният туризъм и развъждането на животни за отстрел.

Единият от проектите е за Възстановяване на благоприятния екологичен статус на видове и хабитати, предмет на защита от европейската екологична мрежа НАТУРА 2000 на територията на община Етрополе. По-конкретно става дума за развъждането на благороден елен и глухар. Случайно или не там попада и ловното стопанство Елен на депутата Димитров, чието управление той прехвърли на майка си Елеонора Димитрова. Проектът е бил одобрен през януари, срокът му на изпълнение е 24 месеца, а финансирането идва от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет. Общата му стойност е 1 060 000 лева.

На Хрисогелос очевидно му се е видяло доста съмнително да се развъждат с европейски средства елени, които не попадат сред защитените според НАТУРА 2000. Разбира се, не без значение е останал и фактът, че една трета от територията на общината на практика е собственост на фирмата Elen Hunting, която стопанисва ловното стопанство Елен.

Тома Белев от Коалиция За да остане природа в България смята, че проектът е сбъркан още в заглавието. Според него доста странен е пропускът на управляващите оперативната програма Околна среда, при положение че точно те би трябвало да са наясно, че благородните елени не попадат в НАТУРА 2000.

Още по-смешна според Белев била тази част от проекта, която касае глухарите. Те са защитен вид по НАТУРА 2000, но има една малка подробност – в Етрополе глухари няма, защото районът не е подходящ за тяхно местообитание. Тази рядка птица живее в гори от бял бор, каквито в Етрополския балкан почти няма. Затова местната община е декларирала, че ще пребори майката природа и ще залеси с европейски пари баирите с бял бор, за да могат там да се заселят глухари.

Белев твърди, че подобно начинание е много скъпо и би надхвърлило многократно сумите по проекта. Етрополската община обещала да улови глухарите у нас, но това най-вероятно е невъзможно, тъй като на цялата територия на страната те са изчезващ вид. А и със сигурност е незаконно, защото дори да ги има, не може да се местят. Явно авторите на проекта са знаели тази подробност и затова не са описали как точно ще си намерят глухари, а само че ще започнат разговор за намирането им с подходящи държавни дивечовъдни станции.

В проекта са включени и харчовете за закупуване на лекотоварен автомобил, с който екипът да обикаля из ловните полета в района на Етрополе. В името на биоразнообразието са предвидени още 3 лаптопа, 2 фотоапарата, 2 бинокъла, 2 GPS-а и един проектор, плюс парите за медийни публикации.

От Министерството на околната среда и водите съобщиха, че са замразили всички пари по етрополското начинание, а самият Димитров определи случващото се като атака срещу самия него, водена от едназелена шайка. Подобно обяснение обаче няма как да оневини поредния опит на депутата да употреби държавата за лични цели. Според запознати това била последната капка, която е преляла чашата на благодетелите му в партия ГЕРБ, и оттук насетне дейността му оставала на доизживяване.

Вторият атакуван от Европейската комисия проект е за Опазване на биологичното разнообразие и смекчаване на неблагоприятните екологични въздействия от развитието на туризма в община Сапарева баня и е на стойност 500 909 лева. Той има за цел да финансира научни екологични изследвания, оценка на капацитета на туристическите зони и др., като част от подготовката на общ устройствен план на общината с оглед на развитието на частна ски зона и туристически селища. Опасенията на Европейската комисия са, че с европари ще се плащат разходите за частни начинания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст