Прокуратурата отказа на Вальо Топлото

Migration Image

Държавното обвинение в лицето на заместник градския прокурор Божидар Джамбазов отказа да сключи споразумение с бившия шеф на Топлофикация – София Валентин Димитров. На заседанието на Софийския градски съд (СГС)по делото за укриване на данъци и изпиране на 12 млн. лв. в петък (5 октомври) стана ясно, че защитата на Топлото предлага сделка. Но Джамбазов постави условие подсъдимият да признае цялата си вина и оттам насетне би могло да се направи някакъв разумен компромис относно наказанието. Джамбазов беше категоричен, че липсата на признаване на вина по всички обвинения няма как да доведе до сключване на споразумения между Димитров и прокуратурата.

Според адвокатите на Димитров обаче обвинението не разполага с доказателства за пране на пари, а само за укриване на данъци. Фамозният ексшеф на общинската фирма ще има време да помисли върху тактиката си по делото, тъй като то беше отложено за 27 ноември. Причина за отлагането се оказа личен проблем на председателя на съдебния състав Петя Крънчева. Съдийката, която стана заместник-председател на СГС напук на всички скандали около работата й, остави делото заради внезапно заболяване на свой близък. На следващото заседание трябва да бъде разпитан бившият енергиен министър Румен Овчаров, който дойде в залата в петък.

В средата на юни Валентин Димитров и двама негови подчинени в столичната топлофикация бяха оправдани на втора инстанция от Софийския апелативен съд по делото, в което го обвиняват в длъжностно присвояване. Преди това СГС им наложи тежки присъди, а тази на Топлото е една от малкото адекватни наказания, налагани на знакови обвиняеми – 14 години лишаване от свобода и конфискация на цялото му имущество.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст