Бомбаджия се дегизира като кандидат-кмет

Бившият военен Йордан Колев (вляво) веднъж се изправи пред Темида за бруталното убийство на аптекарката Христомира Атанасова

Изпечен бомбаджия, вживял се напоследък в ролята на активист на царското НДСВ, попадна зад решетките заради уменията си на ненадминат майстор на самоделки. Кандидатът за кмет на Калофер Йордан Колев от НДСВ, който на 7 октомври тази година загуби частичните местни избори, беше задържан във вторник (23 октомври) по подозрение, че е участвал в организацията на бомбен атентат срещу плевенски бизнесмен месец по-рано. Арестът на Йордан Колев в Калофер е заради съпричастност към неуспешния опит за атентат срещу бизнесмен от Плевен на 10 септември тази година. Арестуваният е осигурил тротиловите шашки, които са били поставени в автомобила на изнудвания бизнесмен, уточни във вторник (23 октомври) вътрешният министър Цветан Цветанов.

Антимафиоти от Главна дирекция Борба с организираната престъпност са претърсили два адреса в града, на които е пребивавал Колев, и са открили 1.5 кг марихуана, около 200 хапчета каптагон и 5 дози кокаин. Офисите са в комплекс Калофер. Бившият военен ги наел преди две години.

Акцията на антимафиотите започва на 10 септември. От колата на плевенски бизнесмен изпада самоделно взривно устройство, направено от три шашки тротил с общо тегло 1.2 килограма. То било снабдено със СИМ-карта и с магнити. Бизнесменът е бил изнудван за сумата от 75 000 евро. Откриването на тази бомба съвпадна с посещението на премиера Бойко Борисов в града.

При разследването по случая бяха арестувани (на 26 септември) И.И. (40 г.), М.П. (32 г.), Д.Л. (35 г.) и М.С. (35 г.) – всички криминално проявени. Малко по-късно бе установено, че поръчителят на бомбата е Н.Н. (35 г.) – също криминално проявен и разследван за контрабанда и обсебване. Петимата бяха вкарани за постоянно в ареста.

Месец след неуспешния атентат разкритията на ГДБОП по случая продължиха с арест на нови заподозрени. Служители от отдел Контратероризъм в дирекцията задържаха на 10 октомври още двама от групата – К.Г. (24 г.) и В.Н ( 33 г.). В жилищата им са открити телефонни апарати и СИМ-карти, предназначени за направата на самоделката. Трябвало е тя да бъде взривена дистанционно чрез мобилен телефон. За изненада на разследващите точно СИМ-картите се оказват уликите, които ще вкарат в ареста един стар познайник на МВР.

По време на разследването антимафиотите постепенно достигнали до активиста на НДСВ Йордан Колев и намират доказателства за неговата съпричастност към подготвения атентат. Бившият възпитаник на военното училище Васил Левски във Велико Търново и със специалност Химия се покри с мрачна слава на майстор на самоделки с дистанционно взривяване още през 2002 година. На 9 октомври 2002 г. колата на столичната аптекарка Христомира Атанасова е взривена от устройство, задействано с мобилен телефон. Жената умира от кръвозагуба в линейката на път за болница Пирогов.

Самоделката е имала следната конструкция: тротил с маса 400 грама, електродетонатор ЕДСН-500, мобилен апарат Simens С 30, хибридна батерия Simens 3.6 Y 600 m, комутиращ елемент (електронен ключ), скрепителен елемент (магнит) и медна тел. На местопрестъплението е открита и СИМ-карта, която става крайъгълният камък в разследването на кървавия атентат.

Разплитането на покушението в онези години влиза в актива на тогавашния главен секретар на МВР Бойко Борисов. На 8 ноември 2002 г. МВР официално оповестява, че той ръководи в Троян специализирана операция с участието на служители от НСБОП (днешната ГДБОП), РЗБОП-Ловеч и РДВР-Ловеч…

Съобщението, разпространено тогава от МВР, пояснява: Около 9 ч. в Троян са спрени за проверка два леки автомобила. В Нисан с пловдивска регистрация, управляван от Й. К. (27 г.) от Сливен, който пътувал заедно с М. П. (34 г.) от Троян, е намерено самоделно взривно устройство. Втората кола – Фолксваген Голф с ловешка регистрация, карал 22-годишният Н. Д. от Троян. На местопроизшествието са пристигнали и експерти на ДОТИ-МВР. Тримата са задържани.

Всъщност зад инициалите Й. К. се крие бившият офицер от Трета армия Йордан Колев, живеещ на квартира в Сливен. Останалите задържани са 34-годишният Минчо Павлев-Дебелия от Троян и 22-годишният Нестор Дочев от Ловеч. При претърсването на Нисан-а спецполицаите откриват три тротилови пресовки по 400 грама всяка, три капсулдетонатора, огнепроводен шнур и газов пистолет. А при обиск в дома на Колев в Сливен ченгетата намират голямо количество боеприпаси, стари оръжия, взривни вещества, няколко мобилни телефона и СИМ-карти.

Тримата са задържани в РПУ-Троян, а ден по-късно Йордан Колев е преместен в следствения арест на столичния бул. Д-р Г. М. Димитров № 42, където се намира Националната следствена служба. Срещу него и срещу Минчо Павлев е образувано следствено дело за незаконно притежаване на оръжие и боеприпаси. Дебелия и Дочев обаче са освободени с идеята да бъдат подслушвани и следени, за да отведат полицията и следствието до поръчителя на атентата срещу аптекарката. Това обаче не се случи и разследването на атентата срещу Христомира Атанасова зацикли, въпреки натрупаните улики. Междувременно през август 2003 г. Ловешкият окръжен съд пусна Йордан Колев на свобода срещу 10 000 лв. гаранция.

Разследващите обаче установяват, че през есента на 2002 г. Йордан Колев често посещава столицата, обикаля магазините за продажба на мобилни апарати и непрекъснато купува употребявани мобилни телефони. Разследването изяснява, че по онова време той използва четири мобилни телефона с различни номера, а когато идва в София, често спи при приятелката си Марияна Тенева в Студентския град. Разследващите установяват чрез разпечатките на мобилния оператор, че в периода 29 юли – 16 септември 2002 г. Йордан Колев, Минчо Павлев и небезизвестният плевенски бандит Марио Иванов-Боксьора са провели множество разговори помежду си. И още – че местонахождението на обслужващите клетки съвпада с района на два взрива в Ловеч и в Троян от същата година. Според разследващите на 27 юли 2002 г. двамата са взривили лекия автомобил на Страхил Гетов Стоянов от Ловеч, а на 16 септември с.г. са заложили взривно устройство зад бензиностанцията на Топ Трейд ООД в Троян.

Също от разпечатките е установено, че на 9 октомври 2002 г. сутринта Йордан Колев се е намирал в района на столичната ул. Цар Иван Шишман – в непосредствена близост до мястото, където е взривена аптекарката. А тротиловите пресовки, капсулдетонаторите и огнепроводният шнур, намерени в Нисан-а му на 8 ноември 2002 г., се оказат аналогични на използваните във взривното устройство, което уби аптекарката.

На 2 юли 2004 г. Йордан Колев отново е арестуван и срещу него е повдигнато обвинение за убийството на Христомира Атанасова. За поръчител е посочен Марио Иванов-Боксьора, който обаче по онова време вече не е между живите и му е все едно в какво го обвиняват – на 4 април 2003 г. Марио Иванов-Боксьора е разстрелян пред очите на двайсетина свидетели в плевенския хотел Интер Ростов.

Липсата на жив поръчител подбива стойността на останалите доказателства и процесът срещу Колев започва да тъпче на място. Стига се дотам, че на 16 октомври 2007 г. Софийският градски съд оправда Йордан Колев и сочения като негов съучастник Минчо Павлев по обвинението за убийството на Атанасова и по другите обвинения – за взривените автомобили в Ловеч и на бензиностанция в Троян през 2002 година. А на 15 юли 2009 г. Софийският апелативен съд окончателно оневини Йордан Колев за взрива срещу аптекарката.

Разкритията на антимафиотите за плевенския атентат навярно могат да дадат коз на прокуратурата за ново начало на разследването и по отдавна изстиналото дело Христомира. Стига, разбира се, уликите срещу Йордан Колев за участието му в плевенската история да натежат на съдебната трибуна. В противен случай бившият военен може отново да обърне поглед към следващите избори…

nbsp;

nbsp;

nbsp;

nbsp;

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст